NOVA VLADA

Obrana Rončeviću, policija Mlinariću

21.12.2003.
u 00:00

Potpredsjednici Vlade bit će Jadranka Kosor i Andrija Hebrang

Do zadnjeg trenutka, prema nekim informacijama do kasnih večernjih sati, trajale su konzultacije u HDZ-u oko sastavljanja nove vlade. Iako je u javnosti proteklih tjedana kroz nju "prošlo" mnogo znanih i manje znanih imena, odluka o izvršnom timu koji će voditi Hrvatsku u sljedeće četiri godine donesena je "pet minuta prije dvanaest". Šef HDZ-a i mandatar Ivo Sanader obavio je mnogo razgovora, a čini se da će nova koalicijska vlada biti bez HSLS-a, odnosno sastavljena iz HDZ-ovih kadrova i DC-ovaca.

Kao što je i najavljivao Sanader je znatno smanjio broj ministarstava, te neka spojio a sve u cilju veće njihove djelotvornosti. Potpredsjednici Vlade bit će Jadranka Kosor i Andrija Hebrang. Bliska Sanaderova suradnica vodit će i Ministarstvo obitelji, a Hebrang Ministarstvo zdravstva.

Nakon brojnih nagađanja, ali i odašiljanja političkih "balona" u javnost, čini se da je odlučeno da ministar obrane bude Našičanin Branimir Rončević. Na čelo MUP-a došao bi bivši župan varaždinski Marijan Mlinarić. Vanjske poslove vodit će Miomir Žužul, a njegova bliska suradnica na čelu Ministarstva za europske integracije bit će Kolinda Grabar. Na čelu Ministarstva mora bit će Božidar Kalmeta, a Ivan Šuker ministar financija. Prvi čovjek Ministarstva poljoprivrede bit će Sanaderov suradnik Petar Čobanković, a ako liberali uistinu ne prihvate HDZ-ovu ponudu, ministar obrazovanja mogao bi biti Nevio Šetić.

Ministarstvo pravosuđa, kao što se i očekivalo, vodit će predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt.

Danas će se sastati Predsjedništvo HDZ-a kako bi definitivno dalo zeleno svjetlo novoj vladi, a potom će mandatar Sanader novinarima predstaviti svoju ekipu.

U ponedjeljak će se održati konstituirajuća sjednica novog saziva Hrvatskog sabora, na kojoj će biti izabran i predsjednik parlamenta, najvjerojatnije Vladimir Šeks. U utorak Sanader će predstaviti u Saboru svoj tim i svoj program, o čemu će se zastupnici izjasniti glasovanjem.

Darko Đuretek

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije