Učinkovito pravosuđe

Odvjetništvo u samo tjedan dana odbacilo prijavu protiv muškarca koji je u Labinu ostavio mačiće

Foto: Privatna arhiva
1/2
01.10.2024.
u 09:00

ODO Pazin je, kako kažu, provodilo izvide i utvrđivalo okolnosti događaja, ali svjedoka koji je vidio da muškarac ostavlja mačiće i volontere udruge Fenix koji su sve prijavili policiji nisu ništa pitali

Uz mobilnu kućicu udruge Fenix iz Labina, koja se brine o macama, u kartonskoj kutiji ostavljena su četiri mačića u dobi oko dva mjeseca. Svjedok događaja prijavio je to volonterima, a oni pak policiji koja je provela kriminalističko istraživanje. Zbog osnovane sumnje u kazneno djelo napuštanje životinja policija je sve proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu. Prema odgovoru koji su iz ODO-a poslali na naš upit, nitko neće odgovarati za napuštanje životinja.

Sve se dogodilo još 10. lipnja, u 8 sati ujutro, a svjedok izbacivanja zapisao je i broj registarske tablice automobila kojim je počinitelj došao i otišao. Udruga Fenix pokušavala je doznati što je s prijavom, ali uspjeli su dobiti samo potvrdu da je PP Labin 11. lipnja odvjetništvu proslijedila kaznenu prijavu. S obzirom na to da udruga nije stranka u postupku, ostali su bez konkretnih informacija, a nisu vidjeli ni zapisnik. Što je s prijavom i je li otkriven počinitelj, upitali smo Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu.

– Ovo državno odvjetništvo zaprimilo je posebno izvješće Policijske postaje Labin u vezi prijave za napuštanje životinja. Nakon provedenih izvida i nakon što su utvrđene sve okolnosti događaja, odvjetništvo nije utvrdilo postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo te je 18. lipnja donijelo rješenje kojim se odbacuje kaznena prijava protiv 62-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog kaznenog djela napuštanje životinja iz čl. 205.a st. 1. Kaznenog zakona – kažu iz ODO-a Pazin.

Odluka o odbacivanju prijave donesena je istog dana kad je udruga Fenix dobila potvrdu da je policija sve prijavila Općinskom državnom odvjetništvu. A ODO-u Pazin trebalo je samo tjedan dana za provođenje izvida, utvrđivanje svih okolnosti događaja i odbacivanje prijave. Bili su izuzetno brzi i učinkoviti, iako poznavatelji rada odvjetništva kažu da je takva brzina gotovo pa nemoguća. Nejasno je i kako su provodili izvide i utvrđivali okolnosti kad nikoga ništa nisu pitali. Točnije, ni volontere koji su sve prijavili policiji, a ni svjedoka događaja nitko nije pozvao na razgovor. Do našeg upita odvjetništvu i njihova odgovora volonteri Fenixa nisu ni znali da je prijava odbačena. Iako su oni sve prijavili, a na kraju i zbrinuli mačke. Jer životinje su, bez obzira na sve, ostavljene i napuštene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije