PRIPREME ZA POVRATAK U RUTINU

Ovo su najčešće pogreške koje čine roditelji čija su djeca tijekom školske godine stalno bolesna

GE KIDS
Foto: Shutterstock
1/6
02.09.2024.
u 15:56

Jak imunitet ključ je zdravlja, ali roditelji tijekom godine često čine nesvjesne pogreške koje mogu doprinijeti tomu da njihova djeca budu češće bolesna.

Škola samo što nije počela pa mnogi roditelji mahom pripremaju svoje mališane za bezbrižni povratak u školske klupe. Osim klasičnih priprema, poput kupovine školskog pribora, koja posebno veseli mališane, važno je pripremiti se i za brojne izazove koji slijede. Svaki roditelj želi da njegovo dijete bude zdravo, snažno i sretno, posebno tijekom školske godine kada su djeca svakodnevno izložena raznim izazovima, uključujući učestale infekcije.


Nedostatak fizičke aktivnosti i boravak na otvorenom

Jedna od najčešćih pogrešaka koju roditelji čine jest to što djeca provode premalo vremena na svježem zraku i u fizičkoj aktivnosti. Igra na otvorenom, posebno tijekom ljeta, ključna je za razvoj imunonosnog sustava. Sunčeva svjetlost pomaže tijelu da proizvede vitamin D, koji je esencijalan za zdrav imunitet. Nedostatak fizičke aktivnosti može dove sti do smanjenog broja bijelih krvnih stanica, što slabi sposobnost tijela da se bori protiv infekcija. Ljeto je stoga idealno vrijeme da sa svojom djecom što više vremena provedete na otvorenome. Fizička aktivnost ne samo što jača imunosni sustav već pomaže i u održavanju zdravog tijela i uma.


(Ne)pravilna prehrana

Još jedna česta pogreška jest zanemarivanje važnosti uravnotežene prehrane. Djeca, koja konzumiraju previše prerađene hrane, šećera i nezdravih grickalica, često imaju slabiji imunitet. Takva prehrana ne pruža dovoljno vitamina i minerala potrebnih za optimalno funkcioniranje imunosnog sustava, što može dovesti do češćih bolesti. Tijekom ljetnih mjeseci birajte raznoliku prehranu koja uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice i proteine. Ove namirnice bogate su esencijalnim hranjivim tvarima, kao što su vitamini A, C i E, cink, selen i željezo, koji su ključni za jak imunitet.

Foto: Shutterstock


Prekomjerna uporaba antibiotika

Mnogi roditelji posežu za antibioticima čim njihovo dijete pokaže prve znakove bolesti, vjerujući da će tako brže ozdraviti. Međutim, prekomjerna uporaba antibiotika često ima suprotan učinak. Antibiotici uništavaju korisne bakterije u crijevima, što može oslabiti imunosni sustav i učiniti djecu podložnijom budućim infekcijama. Razgovarajte s pedijatrom o najboljem pristupu liječenju bolesti djeteta jer bi se antibiotici trebali koristiti samo kada je to doista potrebno.


Ignoriranje važnosti probiotika

Mnogi roditelji nisu svjesni koliko je za jak imunitet važno održavati i zdravlje crijevne flore. Crijeva su dom milijardama bakterija koje igraju ključnu ulogu u obrani tijela od patogena. Neravnoteža u crijevnoj flori može dovesti do oslabljenog imuniteta i povećane sklonosti infekcijama. Čak 70% našeg imunološkog sustava nalazi se u crijevima, a uravnotežena crijevna mikroflora štiti cjelokupni organizam pa je važno od najranije dobi posvetiti brigu zdravlju probave. Dobre bakterije pomažu u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore, što je ključno za pravilno funkcioniranje imunosnog sustava.


Nedostatak dosljednosti u održavanju zdravih navika

Jedna od najvećih pogrešaka koje roditelji čine jest nedosljednost u održavanju zdravih navika tijekom cijele godine. Zdrave navike ne bi trebale biti nešto čega se pridržavamo samo povremeno, već bi trebale postati svakodnevicom.


Odličan saveznik

GE KIDS jedinstveni je dodatak prehrani prilagođen djeci starijoj od tri godine. GE KIDS ugodnog je okusa marelice koji će djeca obožavati. Pozitivan utjecaj na otpornost organizma omogućuje jedinstvena kombinacija sedam aktivnih prirodnih sastojaka. Uz matičnu mliječ, ekstrakt kurkume, vitamin C iz šipka, resveratrol i likopen obogaćen je ekstratom reishi gljive (Ganoderma Lucidum) koja doprinosi normalnoj funkciji imuniteta te visokovrijednim prirodnim beta-glukanima. GE Kids posebno je dizajniran kako bi ga djeca konzumirala što jednostavnije. Otopite jednu vrećicu dnevno u čaši vode i osigurajte svojem djetetu da uživa u bezbrižnom učenju i igri. Više informacija potražite na www.internationalhealth.hr.

Evo što kažu stručnjaci

Nedovoljno sna i neadekvatna prehrana, bogata šećerima i prerađenom hranom, može oslabiti imunološki sustav djeteta. Također, pretjerano korištenje antibiotika bez stvarne potrebe može dovesti do rezistencije na lijekove i oslabiti prirodni imunitet stoga je ljeto idealno vrijeme za uvođenje zdravih navika. Boravak na otvorenom omogućuje djeci da apsorbiraju vitamin D iz sunca, koji je ključan za snažan imunološki sustav. Svježe voće i povrće dostupno tijekom ljeta pruža prijeko potrebne vitamine i minerale. Redovita fizička aktivnost, plivanje i igre na otvorenom poboljšavaju cirkulaciju i jačaju organizam. 

Kako bi se održao snažan imunitet kod djece, važno je osigurati uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, proteinima i zdravim mastima. Fizička aktivnost, kao što su igre na otvorenom, sport i redovite šetnje, također je ključna jer stimulira imunološki sustav. Kvalitetan san, koji kod djece treba trajati između 9 i 11 sati, neophodan je za obnovu tijela i jačanje imuniteta.

Kada je vrijeme za odlazak pedijatru?

Znakovi oslabljenog imuniteta mogu uključivati česte infekcije (poput upala grla, bronhitisa, ili ušnih infekcija), kronični umor, slab apetit i duže vrijeme potrebno za oporavak od bolesti. Djeca koja se često razbolijevaju ili imaju infekcije koje se ponavljaju, kao i djeca koja ne dobivaju na težini ili rastu kao njihovi vršnjaci, trebaju medicinsku procjenu. Ako roditelji primijete ove simptome, važno je konzultirati se s pedijatrom kako bi se utvrdili uzroci i provela odgovarajuća dijagnostika ili terapija.

Kada posegnuti za dodatcima prehrani poput vitamina?

Dodatci prehrani mogu biti korisni u određenim situacijama, kao što su manjak vitamina D, željeza ili drugih ključnih nutrijenata, ali ne bi trebali biti zamjena za uravnoteženu prehranu. Multivitamini ili suplementi poput probiotika mogu pomoći u jačanju imuniteta kod djece, ali njihova uporaba treba biti kontrolirana i prilagođena individualnim potrebama, uz savjetovanje s pedijatrom.

Sadržaj nastao u suradnji s International Health.

Želite prijaviti greške?