Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE SAMO O OBRAZOVANJU RIJEČ

Ovo su poslovi koji donose najveće mirovine u Njemačkoj, neki bi vas mogli iznenaditi

Njemačka
Foto: reuters
1/2
02.04.2024.
u 09:16

Državni službenici općenito imaju najveća mirovinska prava u Njemačkoj, jer uplaćuju u državnu mirovinu tijekom cijelog radnog staža, međutim oni nisu jedini

Visina mirovine u Njemačkoj ovisi o raznim čimbenicima i individualna je, ali postoje zanimanja koja donose puno veće mirovine od uobičajenih. Uz broj godina uplaćenih doprinosa, važnu ulogu igra i dob za odlazak u mirovinu, visina prosječnih primanja tijekom radnog vijeka i težina posla, a portal Fenix magazin objavio je koja zanimanja nude najveću mirovinu. 

Što duže se radi u Njemačkoj, što su veći prosječni prihodi tijekom radnog vijeka, to će mirovina biti veća. No, više platnih bodova, a time i više novca u mirovini, može se dobiti i za podizanje djece i posebno naporan rad. Ako želite visoku mirovinu, pri odabiru karijere ne biste trebali obratiti pozornost samo na visinu prosječnih primanja, već i na to može li se ona ostvariti kroz duži vremenski period. U konačnici, njemačko zakonodavstvo očekuje da se doprinosi plaćaju 45 godina prije nego što se može otići u mirovinu.

Državni službenici, liječnici, odvjetnici, piloti i menadžeri zanimanja su i poslovi s najvišim mirovinskim pravima. Ljudi s tim profesijama obično ostvaruju visoke mirovine. Državni službenici općenito imaju najveća mirovinska prava u Njemačkoj, jer uplaćuju u državnu mirovinu tijekom cijelog radnog staža. Službeničke mirovine su samostalan sustav socijalne sigurnosti, piše njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova. 

VEZANI ČLANCI: 

Liječnici, odvjetnici, piloti i menadžeri iz raznih profesionalnih sektora također obično primaju visoke mirovine. Razlog tome su, s jedne strane, njihova visoka primanja, a s druge strane činjenica da na svojim poslovima često rade do dobi za mirovinu. Osim toga, zaposlenici s visokim primanjima također su sposobniji izraditi privatne mirovinske planove od onih s niskim primanjima.

Međutim, visinu mirovine ne određuje samo obrazovanje nego i težina posla.  Primjerice, osobe čiji se posao smatra posebno teškim dobivaju više platnih bodova, mogu ranije otići u mirovinu ili im se na mirovinu dodaje određeni postotak prosječnog dohotka. To su osobe sa zanimanjima: građevinski radnik, krovopokrivač, keramičar, zidar, radnik u metaloprerađivaćkoj industriji, graditelj cesta te rudar.  Da bi neki posao bio prepoznat kao težak, mora zadovoljiti određene kriterije. U pravilu se vodi računa o fizičkom i psihičkom stresu, objašnjavaju njemački mediji.

GALERIJA FOTO Graditeljski biseri diljem Hrvatske: Zazidana vrata, cesta za nigdje, isprekidana zebra...

Njemačka
1/9
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije