PRERANI ODLAZAK BIVŠEG MINISTRA

Plenković i Jandroković se oprostili od Matića: 'Pamtit ćemo njegov izuzetan doprinos u Domovinskom ratu'

Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković zajedno u Koloni sjećanja za Vukovar
Davor Javorovic/PIXSELL
23.08.2024.
u 18:41

SDP-ov dugogodišnji član i europarlamentarac Predrag Fred Matić umro je danas u bolnici u Zagrebu od komplikacija bolesti žuči.

U povodu smrti Predraga Freda Matića premijer Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji, prijateljima, ratnim suborcima, stranačkim kolegama u SDP-u te kolegama zastupnicima u Europskom parlamentu, istaknuvši dubok trag koji je ostavio u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti.

"S tugom sam primio vijest o iznenadnom i preranom odlasku gospodina Predraga Freda Matića, odlikovanog dragovoljca Domovinskog rata i istaknutog hrvatskog političara. Gospodina Matića pamtit ćemo po njegovom izuzetnom doprinosu u Domovinskom ratu i sudjelovanju u obrani Vukovara, nakon čijeg je pada, nažalost, zarobljen i odveden u zatočeništvo", navodi se u sućuti premijera Plenkovića.

Kako ističe, Predrag Fred Matić je ostavio dubok trag i u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti, obnašajući dužnosti ministra branitelja, savjetnika predsjednika Republike, zastupnika u Hrvatskom saboru te zastupnika u Europskom parlamentu. Uime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno izražavam duboku sućut obitelji pokojnog g. Matića, svim njegovim prijateljima, poznanicima, ratnim suborcima, stranačkim kolegama i političkim suradnicima te zastupnicima u Europskom parlamentu, poručio je premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio je u petak sućut obitelji preminulog Predraga Matića u kojem ističe njegov značajan trag u političkom životu Hrvatske, a osobito u SDP-u istaknuvši se kao saborski zastupnik te hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

VEZANI ČLANCI:

S velikom tugom sam primio današnju vijest o preranom odlasku Predraga Matića Freda. Primite izraze iskrene sućuti uime Hrvatskog sabora i u moje osobno ime, kaže se u sućuti te podsjeća na politički put Predraga Matića. "Predrag Matić Fred tijekom Domovinskog rata bio je vukovarski branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora. Iskustva iz tog razdoblja koja je iznio u svojoj knjizi 'Ništa lažno' ostat će i vrlo važno svjedočanstvo o svemu što su proživljavali naši branitelji u zatočeništvu. Umirovljeni brigadir Hrvatske vojske, za zasluge u ratu primio je niz najviših državnih odlikovanja i priznanja. Nakon rata godinama je intenzivno bio angažiran na pitanjima vezanim za braniteljsku populaciju, uključujući i kao savjetnik potpredsjednice Vlade i posebni savjetnik predsjednika Republike za pitanja branitelja, te kroz mandat ministra hrvatskih branitelja", navodi se u sućuti predsjednika Sabora.

Posebno je značajan trag ostavio u političkom životu, a osobito u Socijaldemokratskoj partiji, istaknuvši se kao saborski zastupnik te hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, stoji u sućuti predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. SDP-ov dugogodišnji član i europarlamentarac Predrag Fred Matić umro je danas u bolnici u Zagrebu od komplikacija bolesti žuči.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Predrag Fred Matić kroz godine

Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković zajedno u Koloni sjećanja za Vukovar
1/26

Komentara 6

VA
vadis1
23:45 23.08.2024.

Matic je bio jedan svijetli izuzetak na hrvatskoj politickoj sceni. Treba nam takvih vise. Ali njegov rad i stav bez obzira na nerazumijevanje i/ili kritiku oportunista, laznih domoljuba, urodit ce plodom, nece biti izgubljeno. Neka je vjecna hvala i slava vitezu Fredu Maticu!

ST
StariSokol
20:28 23.08.2024.

Čovijek je umro a oni mu tepaju. Recite istinu da je bio "prisilni" branitelj i da je bio fenomen jer čim je postao ministar ozdravio je od PTSP a. Jedinstveno u svijetu. Žao mi ga je kao čovijeka a sve ostalo je lažno i jadno. Pokoj mu duši.

MA
Machak
20:12 24.08.2024.

Kako to da na ispraćaju nije bilo ministra branitelja? Ako itko onda je on morao biti tu..... Morao, po funkciji. Pokloniti se onome kojeg je rušio i koji je za branitelje i za Hrvatsku napravio u jednom više nego će Medvjed za sva svoja 3 mandata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije