JEFTINIJE

Pojeftinjuje talijanski namještaj, njemački televizori i mađarsko ulje

25.01.2002.
u 00:00

* Carine za čokoladu, majonezu, kečape, rajčicu, sirne namaze dopremljene iz Austrije, Njemačke, Italije smanjuju od sedam do 17 posto

Snižavanje carinskih stopa te ugovori o slobodnoj trgovini sa 26 zemlja primjenjuju se od početka godine, a pozitivni učinci liberalizacije tržišta ovih se dana počinju osjećati i u trgovinama. Carine za uvoz bijele tehnike i namještaja iz Italije, Njemačke i Austrije, koje su tri hrvatska najvažnija vanjskotrgovinska partnera, snižene su oko osam posto. Trgovci tvrde da padanje carina već utječe na maloprodajne cijene jer, ističu, razliku ne uračunavaju u svoju maržu.

- Televizori i videorekorderi njemačkog proizvođača Grundig pojeftinili su od pet do osam posto, a uskoro će pasti cijene i uvoznoj bijeloj tehnici. Za sve proizvode uvezene prema novim tarifama snizili smo cijene, a tako će biti i dalje - kazala je direktorica robe široke potrošnje Elektroprometa Vlasta Micek, objasnivši da se snižavanja carina za bijelu tehniku osjeti sporije jer je potreban dokaz da su u nju ugrađeni svi dijelovi podrijetlom iz zemlje iz koje se uvoze.

Takav dokument pod nazivom Euro-1 potreban je i uvoznicima namještaja. Ormari, trosjedi, dvosjedi, stolovi, kaže direktor maloprodaje Exportdrva Mladen Rumenjak, pojeftinjuju od četiri do sedam posto, a carine za uvoz tih artikala iz većine zemalja Europske unije snižene su s dosadašnjih 13,7 na 7,7 posto. I u Exportdrvu napominju da carinsku razliku ne zadržavaju za sebe, nego se njome koriste za snižavanje cijena. Prema kalkulacijama, talijanskom trosjedu koji je stajao 5000 kuna cijena pada za četiristotinjak kuna. Da uvozni namještaj i bijela tehnika osjetno pojeftinjuju, govori i direktor Mercatonea Dragutin Mamić koji, međutim, objašnjava kako je novi uvoz tih proizvoda u tijeku te još nema nove kalkulacije.

Znatno će pasti i cijene uvozne hrane. Direktorica komercijale Getroa Slavica Maros-Stipančić pripovijeda da se carine za čokoladu, majonezu, kečape, rajčicu, sirne namaze dopremljene iz Austrije, Njemačke, Italije smanjuju od sedam do 17 posto, a za toliko će, veli, tim uvoznim proizvodima pasti cijena u Getrou. Austrijska čokolada jeftinija će tako biti 0,40 kuna, talijanski sirni namaz kunu, a rajčice iz te zemlje trebale bi, pak, pojeftiniti 12 posto. Smanjivanje carina najviše bi ipak moglo utjecati na cijenu ulja. Od 1. siječnja potpuno su ukinute carine za uvoz suncokretova ulja iz Mađarske, a na našem tržištu već se dobro udomaćilo to ulje mađarske marke Fritol. Do sada se ono uvozilo uz carinsku stopu od 30 posto i u trgovinama je imalo maloprodajnu cijenu 13,29 kuna. Od sada mu je cijena 9,31 kunu, što je 2,68 kuna manje negoli trenutačno stoji Zvijezdino suncokretovo ulje. Naša najveća tvornica ulja, podsjetimo, prošloga je tjedna zbog nedostatka domaćih sirovina tom proizvodu cijenu digla 25 posto.

Silvana Lauš-Mrvelj

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije