ZDRAVSTVENI SKANDAL

Preseljenje otorine nije opravdano

05.09.2002.
u 00:00

* U "Merkuru" su kirurzima otorinolaringolozima na raspolaganju dvije operacijske dvorane, a u "Dubravi" bi operacijsku dvoranu mogli koristiti samo dva dana u tjednu * U bolničkim se kuloarima priča da netko želi stručno oslabiti tu bolnicu kako bi bila lako i jeftino - prodana

Nakon 68 godina razvoja, s počecima u nekadašnjem sanatoriju do današnje Kliničke bolnice "Merkur", Odjel za otorinolaringologiju u toj zdravstvenoj ustanovi trebao bi se, prema zdravstvenoj reformi i reorganizaciji bolničke djelatnosti - ugasiti. Ministar zdravstva dr. Andro Vlahušić i službeno je o tome obavijestio čelne ljude bolnice. Uputio im je i tablicu o broju bolničkih kreveta po djelatnostima, u kojoj stoji da otorinolaringologija u "Merkuru" ima - ne više 31, već - nula kreveta. Jednako je prošla i urologija. Iako, ukupan se broj kreveta u toj bolnici nije promijenio, a njih 278 dijele interna medicina, ginekologija i opstetricija te opća kirurgija.

Ravnatelj bolnice dr. Miran Martinac, šef odjale za ORL prim. dr. Dražen Nosso, kao ni stručno vijeće bolnice, nisu hladnokrvno prihvatili odluku ministra zdravstva jer, prije svega kad je riječ o otorinolaringologiji, na njezino ukidanje nisu upućivali nikakvi prijašnji razgovori, dogovori ili dostupne informacije.

Zapisnik sa sastanka Povjerenstva nisu dobili

- Naime, ministar zdravstva odluku o ukidanju Odjela za ORL obrazlaže uvažavanjem mišljenja i stava struke. Ali - rekao nam je prim. Nosso - osobno sam nekoliko puta razgovarao s predsjednikom Povjerenstva za ORL i cervikofacijalnu kirurgiju Ministarstva zdravstva prof. dr. Borisom Peganom i s članom Povjerenstva prof. dr. Nikolom Špremom. Obojica su istaknula da se naša otorinolaringologija ne ukida te da stručno Povjerenstvo podržava ostanak ORL-a u "Merkuru". Kako bismo doznali što je doista istina - naglašava prim. Nosso - potkraj srpnja ravnatelj bolnice zatražio je zapisnik o zaključcima Povjerenstva koji do danas nismo dobili.

Ministrovu reorganizaciju bolnice odbilo je i stručno vijeće "Merkura". Drže da bolnica ne treba potpisati ugovor s HZZO-om ako ostaje bez otorine i urologije.

Gašenje Službe za otorinolaringologiju u "Merkuru" podrazumijeva preseljenje njezina 42 djelatnika u Kliničku bolnicu "Dubrava", odnosno njezino pripajanje i jačanje tamošnjeg odjela za ORL.

- Ali, ako i zanemarimo tradiciju odjela u ovoj bolnici, koji je k tome uhodan, organziran, suvremeni medicinski pogon, glavni je razlog što se suprotstavljamo ministrovoj odluci u tome što bolnica u Dubravi nema uvjeta da prihvati sve naše bolesnike. To nam je izričito rekao i ravnatelj "Dubrave" prof. dr. Mišo Virag - kaže prim. Nosso.

U "Dubravi" bi pacijenti čekali mjesecima

Na otorinolaringologiji u "Merkuru", među ostalim, godišnje se operira i više od 2000 pacijenata iz svih krajeva Hrvatske. Tako velik operacijski program moguć je i zato što su kirurzima otorinolaringolozima na raspolaganju dvije operacijske dvorane. U "Dubravi" bi otorinolaringolozi operacijsku dvoranu mogli koristiti dva dana u tjednu.

- Pitam se: kako bi toliko pacijenata progutala "Dubrava"? Samo tako da pacijenti čekaju mjesecima. A danas za operaciju u "Merkuru" čekaju u najgorem slučaju mjesec i pol.

- Iznenađen sam ministrovom odlukom o ukidanju otorine - rekao nam je ravnatelj dr. Martinac. - Za preseljenje naše urologije u bolnicu "Dubrava" ima medicinskog opravdanja, ali ne i za odlazak otorine. Očekujemo o tome i stav Upravnoga vijeća bolnice kao predstavnika vlasnika, a osobno ću o tome razgovarati s ministrom Vlahušićem. Istina je da se u "Dubravi" planira gradnja šest novih operacijskih dvorana, ali ne zna se kada. Prema tome, preseljenje naše otorine nema veze s realnošću - zaključio je dr. Martinac.

Prof. dr. Zdenko Stanec, pomoćnik ravnatelja KB-a "Dubrava", potvrdio je da postoji projekt gradnje šest novih operacijskih dvorana u bolnici koje bi, u optimalnim uvjetima, mogle biti završene za godinu dana.

- Ne možemo prihvatiti kirurške struke iz drugih bolnica, jer 14 operacijskih dvorana koje imamo nije dovoljno ni za naš operacijski program - tvrdi prof. Stanec.

Iz atmosfere proturječnih informacija, u hodnicima bolnice "Merkur" i u liječničkim kuloarima, izrodila se još jedna teza: netko želi stručno oslabiti tu bolnicu kako bi bila lako i jeftino - prodana.

Diana Glavina

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije