2. sjednica

Registar branitelja bit će objavljen do kraja godine

vlada (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
05.01.2012.
u 08:28

Zadatak ove Vlade je pokrenuti zemlju, ponajprije omogućiti nova zapošljavanja – najavio je premijer

Na početku zasjedanja premijer Zoran Milanović imao je potrebu zbog, kako kaže, slutnji i dilema koje su se pojavile u medijima, objasniti nekoliko stvari.

Rekao je da se porez na imovinu neće uvesti preko noći, da neće biti drastičan, ali da je potreban kako bi se reguliralo tržište nekretnina, suzbilo crno tržište i praksa neplaćanja poreza. Porez na imovinu bit će vezan uz vrijednost imovine, najavio je.

Milanović je također utvrdio da će se provođenjem porezne reforme voditi računa o najugroženijima.

– PDV je žurna tema i njegovo mijenjanje potrebno je da se stabiliziraju prihodi proračuna – kazao je Milanović i obećao nižu stopu u turizmu.

Milanović se dotaknuo i popisa branitelja. Sigurno će ga, kaže, izraditi nakon što se promijene potrebni zakoni. Nitko ne bi trebao imati prigovora jer će na uvid javnost imati samo ime i prezime ratnika, ali ne njegov ratni put.

– Zadatak ove Vlade je pokrenuti zemlju, ponajprije omogućiti nova zapošljavanja – najavio je premijer.

Na današnjoj sjednici donesena je izmjena odluke o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava. No, nije riječ ni o smanjivanju ni o povećavanju plaća šefova tvrtki u državnom vlasništvu, nego o produljenju važećega ograničenja plaća do iznosa plaća ministara.

Podsjetimo, vlada Jadranke Kosor u sklopu mjera štednje, ali i zbog nebrojenih afera članova uprava javnih poduzeća, ograničila je njihove plaće na maksimalan iznos od 17 do 18 tisuća kuna (3,2 puta prosječna plaća), odnosno do razine ministarske plaće.

Postojeće ograničenje produljit će, ali samo privremeno.

Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva najkasnije će do kraja ožujka izraditi novi model za plaće predsjednika i članova uprava tvrtki u državnom vlasništvu koji će predviđati nagrade, ali i kazne za menadžment ovisno o njihovim poslovnim rezultatima.

– To je nužno, samo na taj način možemo privući vrhunski kadar u javni sektor – rekao je Čačić.   

Na kraju sjednice Milanović je svim vjernicima koji slave pravoslavni Božić zaželio sve najbolje.

Po završetku sjednice ministar branitelja Predrag Matić rekao je novinarima da bi do kraja godine trebao biti gotov registar branitelja, a ministar financija Slavko Linić kazao je kako će pripreme prije uvođenja poreza na imovinu trajati od šest mjeseci do godinu dana.

Ključne riječi

Komentara 470

OB
-obrisani-
11:05 05.01.2012.

zadatak? hahahahahhahha a skojom to pameću će oni pokrenuti nešto?

Avatar Rambo
Rambo
13:04 05.01.2012.

kapetan kuka. ........he he he he he

Avatar WindFucker
WindFucker
11:37 05.01.2012.

Ne budite tako netolerantni prema Vladi, možda znaju što rade...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije