novi projekt

'Ruksak' će u škole dovoditi umjetnike i kulturnjake

Ruksak pun kulture, Željko Jovanović, Andrea Zlatar (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
03.04.2013.
u 16:06

"Ruksak" omogućava djeci i mladima da se upoznaju s umjetničkim i kulturnim djelima, odnosno izričajem visoke kvalitete i profesionalnih standarda, a pokrivat će sve vrste umjetnosti i kulturnu baštinu

Postoji znanstveni program o tomu kako se kultura i umjetnost uče u školi, ali ono što ovaj projekt želi dodati jest sam doticaj s umjetnicima i kulturnjacima. Istaknula je to danas u Novoj Gradiški ministrica kulture Andrea Violić Zlatar. Ona je s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem predstavila pilot-program "Ruksak (pun) kulture". Riječ je o nacionalnom dopunskom programu podrške kurikulumu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama vezanom uz umjetnost i kulturu, koji će u obrazovnim ustanovama provoditi stručnjaci – književnici, likovni, kazališni, glazbeni i plesni umjetnici.

Prema njezinim riječima, "Ruksak" omogućava djeci i mladima da se upoznaju s umjetničkim i kulturnim djelima, odnosno izričajem visoke kvalitete i profesionalnih standarda, a pokrivat će sve vrste umjetnosti i kulturnu baštinu.

– Ovaj program ne mijenja postojeći kurikulum u smislu da ga nadopunjuje, nego mu daje potpuno nov sadržaj. Ti sadržaji usmjereni su na to da mladi, počevši od sljedeće godine, kontinuirano imaju mogućnost ostvariti svoje kreativne potencijale te doći u dodir s različitim i netipičnim instrumentima – dodala je Violić. Ministar Jovanović dodao je kako cilj škole ne smije biti samo ocjena, nego da se učenici razvijaju kao kompletne osobe te razmišljaju i uživaju u svemu što ih okružuje. Onda tu dolaze umjetnost i kultura kao jedni od najvažnijih životnih segmenata.

– Ovaj smo projekt prihvatili s oduševljenjem jer smatramo da njime jačamo kvalitetu našeg obrazovanja i činimo školu zanimljivijom i kvalitetnijom – rekao je Jovanović okupljenim novogradiškim srednjoškolcima. Prva radionica u "Ruksaku" namijenjena učenicima i nastavnicima zove se "Izgradnja zajednice ritmom i zvukom", a vodi je profesionalni glazbenik, bubnjar i udaraljkaš Branko Trajkov, član rock-grupe Zabranjeno pušenje.

>> Zlatar Violić i Jovanović stižu u Novu Gradišku s "Ruksakom"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije