ICC

Rupel želi izbjeći zahtjev SAD-a

31.05.2003.
u 00:00

LJUBLJANA - Peteročlano izaslanstvo američke administracije u ponedjeljak će u Ljubljani od slovenskih vlasti zatražiti potpisivanje bilateralnog sporazuma o neizručivanju američkih vojnika Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u čijem je nastajanju Slovenija aktivno sudjelovala i pristupila u prvoj skupini 60 država, koliko je bilo potrebno da se Rimski status ICC-ja može početi ratificirati. Najavu je dolaska američkog izaslanstva u Ljubljanu jučer objavilo veleposlanstvo SAD-a u Sloveniji, a slovenske su vlasti izražavale nadu da će ih Washington s takvim zahtjevom zaobići. Šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel javnost je uvjeravao da Amerikanci zasada Sloveniju ne diraju. Rupel je govorio da u Washingtonu dobro znaju da će se Slovenija u vezi s tim pitanjem pridružiti ostalim zemljama EU.

- Ne vjerujem da će se s tim u vezi nešto zakomplicirati - izjavljivao je Rupel, a u sjedištu slovenske diplomacije prevladavalo je mišljenje da pritiske američke strane na Ljubljanu za potpisivanje bilateralnog sporazuma o neizručivanju američkih vojnika ICC-ju ne treba očekivati.

Američki veleposlanik u Sloveniji Johnny Young to pitanje drži otvorenim.

- O tome smo još prošle godine počeli pregovore sa slovenskom vladom, ali dogovor tada nismo postigli - objašnjava veleposlanik Young dodajući da je to pitanje za SAD od izuzetne važnosti. Na takve je zahtjeve američke strane slovenska javnost pokazala veliku osjetljivost već za pristupanja svoje vlade Vilniuskoj skupini zemalja, koje su poduprle američku intervenciju u Iraku bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a.

Vlado Zagorac

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije