afera ina

Sanader Ježiću: Sredi mi primitak 10 mil. € od MOL-a

sanader
PIXSELL
Autori: Ivana Jakelić, Ivanka Toma, Petra Maretić Žonja
23.09.2011.
u 10:35

Pa nećeš valjda meni naplatiti troškove!, rekao je kad mu je Ježić spomenuo porez i ostale troškove.

- Nisam primio mito, a moja je Vlada od prethodne naslijedila odnos Ine i MOL-a. Bila je riječ o nečemu što je zadano zakonom o privatizaciji Ine i međudioničarskim ugovorom. Cijeli taj posao povjeren je Damiru Polančecu. O svim odlukama koje su se donosile raspravljalo se na povjerenstvu osnovanom za tu temu, u resornim ministarstvima te na Predsjedništvu HDZ-a. Projekt je prezentiran i koalicijskim partnerima, a na njegov zahtjev o njemu je obaviješten i predsjednik Stjepan Mesić - kazao je Ivo Sanader, bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a, o slučaju Ina - MOL.

Njegov iskaz sastavni je dio najnovije optužnice koju je jučer protiv njega podigao USKOK.

Istraga Mađarima

Na svega 27 stranica, USKOK Sanadera tereti da je primio 10 milijuna eura mita. Iako se istraga vodila i protiv Damira Polančeca, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, i Zsolta Hernadija, predsjednika uprave MOL-a, njih dvojica nisu optužena. Protiv Polančeca je 13. rujna obustavljena istraga, dok se istraga protiv Hernadija još vodi, ali u Mađarskoj. Naime, 21. rujna Peteru Poltu, glavnom mađarskom državnom odvjetniku, poslane su preslike svih dokaza skupljenih protiv Hernadija. USKOK je tako prebacio lopticu Mađarima, koji su nedavno poručili da Hernadija, bez obzira na moguće dokaze protiv njega, neće ispitivati jer je riječ o mađarskom nacionalnom interesu. Stoga će biti zanimljivo vidjeti što će se dalje s njim dogoditi, tim više jer je iz optužnice, kako je sada postavljena, nejasno od koga je Sanader primio tih 10 milijuna eura mita.

Ježić nije prijatelj

USKOK Sanadera tereti da se početkom 2008., kao predsjednik Vlade, u Zagrebu i Budimpešti sastao s Hernadijem te s njim dogovorio da će za mito od 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključi izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara. Prema tim izmjenama, Hrvatska bi MOL-u neosnovano osigurala prevladavajući utjecaj u Ini, a iz Ine bi bilo izdvojeno gubitaško plinsko poslovanje, dok bi gubitke vezane uz plin pokrila Hrvatska. USKOK tereti Sanadera da je znao da zaključenje takvih ugovora nije u interesu Hrvatske, no iskoristio je svoj autoritet predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a kako bi iznio i nametnuo svoje unaprijed pripremljene zaključke o bitnim elementima navedenih ugovora. Ugovori su zaključeni 30. siječnja 2009. i njima su prihvaćeni svi zahtjevi MOL-a. Nakon toga, tvrdi USKOK, Sanaderu je u više navrata isplaćen cijeli dogovoreni iznos, odnosno 10 milijuna eura.

- Inzistirao sam da se prije sjednice Vlade na kojoj je odlučeno o izmjeni međudioničarskog ugovora, sve još jednom raspravi u užem kabinetu Vlade. Ugovor je bio dobar za Hrvatsku i njime nisu bila predana upravljačka prava MOL-u. Što se pak tiče plinskog poslovanja, smatrao sam da je trebalo osigurati energetsku neovisnost Hrvatske. I ta je odluka prošla sve procedure. Nikada nisam radio pritisak na Polančeca niti sam mogao ishoditi odluku Vlade - kazao je Sanader.

Govoreći pak o Robertu Ježiću, Sanader je kazao da njih dvojica nisu prijatelji, no da mu je Ježić bio zanimljiv s aspekta jačanja pozicije HDZ-a u Rijeci.

- Pretpostavljam da si je on htio kupiti bolju poziciju u postupcima koji se protiv njega vode. Ne znam tko je i zašto Ježiću dao pet milijuna eura - kazao je Sanader.

No Robert Ježić je cijelu tu situaciju vidio malo drugačije, pa je tako posvjedočio da je potkraj 2008. godine bio kod Sanadera na sastanku u Vladi.

– Kada sam odlazio, Sanader me zaustavio i pitao bi li mu mogao organizirati primanje jednog većeg iznosa koji mu je trebao biti isplaćen. Rekao sam da ću vidjeti. Početkom 2009. Sanader me opet pozvao u Vladu i rekao mi kako hitno treba organizirati primitak od 10 milijuna eura za konzultantske usluge. Rekao je da će isplata ići od MOL-a. Pitao sam ga što je s porezom, jer će sigurno biti 20 posto dodatnih troškova. Rekao mi je: “Pa nećeš valjda meni naplatiti troškove!” – svjedočio je Ježić.

Isplate novca dogovorene su putem fiktivnih ugovora za savjetodavne usluge između društva sa Cipra i poduzeća u Ježićevu suvlasništvu. Na račun poduzeća u Ježićevu suvlasništvu poslije 17. lipnja 2009. godine uplaćeno je prvo 2,6 milijuna eura, a zatim 2,4 milijuna eura. Preostalih pet milijuna nije isplaćeno tim poduzećima jer je Ježić raskinuo ugovor, no USKOK u optužnici navodi da je preostali novac Sanaderu isplaćen na neutvrđen način.

Tijekom istrage ispitano je 15 svjedoka, a USKOK je zatražio i ukidanje imuniteta Sanaderu, o čemu će saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučivati u ponedjeljak.

Prodanović: Sve očekivano

– To što je Ivo Sanader optužen je očekivano, no neočekivano je to da nije optužen u onom obliku u kojem se to navodi u zahtjevu za provođenje istrage, niti s onim ljudima koji su u zahtjevu navođeni. Ne kažem da su ti ljudi krivi, no optužnicom iz koje oni otpadaju na neki se način gubi racio cijele priče – kaže Čedo Prodanović, Sanaderov branitelj.

Prodanović pojašnjava da nije jasno ni tko je dao mito jer je Hernadi iz te priče u Hrvatskoj ispao.

– On se ne spominje imenom i prezimenom, već kao visokopozicionirana osoba u MOL-u, za kojeg je tek navedeno da ne postoji opravdani razlog da mu se u Hrvatskoj može suditi. Mi to prepuštamo Mađarima, iako su oni već iznijeli svoj stav o tome, pa ispada da mi prepuštamo nešto u čemu nikada neće doći do postupka. Sve mi to izgleda kao logički dosta čudna priča, pomalo virtualna. Ovako kako su stvari postavljene, mi ne znamo tko je platio mito, zašto je platio mito, MOL negira da su tvrtke preko kojih je taj novac isplaćen njegove. Ispada da je isključivi cilj svega da se Sanaderu sudi – pojašnjava dalje Prodanović.

Ključne riječi

Komentara 185

PC
poshten_chovek225
12:53 24.09.2011.

Pametni Madari a I istinu su rekli pa nijedna drzave ne sudi svoje ljude koji rade u interesu svoje zemlje naravno osim RH

LU
Lujo123
11:01 23.09.2011.

ĐUBRE!!!

OB
-obrisani-
14:55 23.09.2011.

bernardica znam da si telica-jesi lis ad zadovoljna-kod mene nema nista na veresiju ko kod vas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije