protiv ukidanja

SDP podnio ustavnu tužbu zbog ukidanja sudova u Hrvatskoj

ingrid antičević, zdravko ronko
Duško Mirković/PIXSELL
17.02.2011.
u 13:02

Mi ukidanjem, nažalost, nismo dobili brže nego samo skuplje pravosuđe – tvrdi zastupnica Antičević Marinović

Klub zastupnika SDP-a, uz suglasnost stranke, danas je u Požegi predstavio ustavnu tužbu kojom traži poništenje u prosincu izglasovanog Zakona o područjima i sjedištima sudova po kojem je ukinuto šest županijskih među kojima i požeški te više općinskih sudova. U tužbi koju su predstavili saborski zastupnici SDP-a Ingrid Antičević Marinović i Zdravko Ronko kaže se da je navedeni zakon izglasovan na protuustavan način jer je riječ o organskom zakonu za koji je potrebna većina od ukupnog broja glasova zastupnika, dakle 77, a za zakon ih je glasovalo 76.

– Od ukidanja svih tih sudova najviše nas je zaboljelo ukidanje Županijskog suda u Požegi jer je on simbol naše pravne opstojnosti. Ako za ukidanje nekih i ima opravdanja, za ovaj sigurno nema ni jedno – kazala je zastupnica Antičević Marinović poručivši da nije istina da je ukidanje sudova od nas tražila Europska unija.

– Oni samo traže da naše pravosuđe bude brzo i efikasno, a na koji način ćemo mi do toga doći, to je naša stvar. Mi ukidanjem, nažalost, nismo dobili brže nego samo skuplje pravosuđe – tvrdi zastupnica Antičević Marinović.

Jedan od važnih argumenta zašto bi Županijski sud trebao ostati u Požegi, istaknuo je Ronko, je i blizina penalnih ustanova koje se u Požegi nalaze na svega jedan kilometar od suda. Ovdje se nalazi maloljetnička, ženska i poluotvorena muška kaznionica, odgojni zavod te istražni zatvor, dok je Slavonskom Brodu najbliža takva ustanova u Požegi, udaljena 50-ak kilometara.

SDP-ovci su uvjereni, ako se poništenje zakona ne riješi sudom, da će se sigurno riješiti nakon novih izbora, odnosno njihovim dolaskom na vlast, a tada će u Požegi ponovno biti uspostavljen Županijski sud.

Komentara 11

SW
swimm
14:54 17.02.2011.

HDZovci su lakrdija od stranke i politicara,ali ruku na srce ni ova Antičevićka nije puno bolja jer kao ministrica pravosuđa nije bila sposobna baš ništa napraviti.

DI
disiinspiracijo
15:29 17.02.2011.

pa to je prvi korak u reformi javne uprave čiji su pobornici upravo spdovi zastupnici!!

BZ
Branko Zajec
14:19 17.02.2011.

Teško je uskladiti političke interese. Današnji vladajući ukidaju sudove, idući će ih obnavljati. Nikada se ne gleda na interese građana. Normalan čovjek se zapita; kome služe političari ? Dali da samo sebi stvaraju korist ili da služe narodu, koji ih bira ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije