HAAŠKI PRITVOR Supruga generala Gotovine Dunja i sin Ante otputovali u Haag

Sin Ante nakon četiri godine u zagrljaju oca

hrv-02-txt.jpg
import
19.12.2005.
u 21:17

Nakon što je general Ante Gotovina prošlog tjedna obavio "pretpritvorske" obveze i očitovao se o optužnici, u ponedjeljak su iz Zagreba u Haag otputovali supruga Dunja Gotovina i generalov osmogodišnji sin Ante. Kako Večernji doznaje, iz diplomatskih krugova, obitelj Gotovina trebala bi se, prvi put u četiri i pol godine, u utorak ponovno naći na okupu i provesti skupa nekoliko dana do Badnjaka.

Kućni red
Naravno, dugo razdvojena obitelj bit će zajedno tek uvjetno, s obzirom na to da se general nalazi u pritvorskoj jedinici Haaškog suda u Scheveningenu, pa će general, Dunja i mali Ante imati prilike družiti se po sedam-osam sati na dan. U te svrhe, haaški pritvor posjeduje posebnu gostinsku sobu, u kojoj haaški pritvorenici primaju posjete. Prema kućnom redu pritvorske jedinice, hrvatski general Ante Gotovina ima pravo provoditi s obitelji deset dana mjesečno, od toga najviše sedam dana neprekidno.

Upravitelj pritvora, Irac Timothy Mcfadden ima običaj takve posjete omogućavati od 9.30 ujutro do 17 sati poslije podne. Mcfadden uvijek naglašava kako on upravlja pritvorom, a ne zatvorom, nikad ne čita optužnice ljudi koji borave u njegovu pritvoru. Vodimo računa kaže da pritvorenicima osiguramo nesmetan kontakt s obitelji. Ne želimo da se obitelji raspadaju zato što je netko pritvoren.

Božićni dar
Zbog takva stava, kao i iz činjenice da optuženici imaju status nevinih osoba, sve dok im sud ne presudi, uvjeti boravka u "narančastom hotelu", kako u Nizozemskoj zovu haaški pritvor (u Drugom svjetskom ratu tu su boravili vođe nizozemskog pokreta otpora), mnogo su bolji nego oni zatvorski. General Gotovina tako se svakoga dana čuje telefonom sa svojim odvjetničkim timom u Zagrebu Strogo se, međutim, zabranjuje svako iznošenje pritvorskih detalja tako da, u pravilu, obitelji bježe od novinara, strahujući da bi prava optuženika mogla biti suspendirana.

General Gotovina od svoje će obitelji napokon dobiti božićni dar.


Odvjetnici Mišetić i Ivanović još čekaju poziv iz vlade

Otkad smo se vratili u Zagreb, čekamo da nas pozovu na obećani sastanak u Vladu kaže Marin Ivanović, član Gotovinina odvjetničkog tima. Dodaje da se obrani žuri kako bi što prije dobili pristup dokumentima, svjedocima i logističkoj potpori hrvatske Vlade. Obrana generala Gotovine, naime, očekuje da će, kao i u ostalim slučajevima optuženih generala, Vlada RH financirati njihovu obranu. Vrlo je teško na trošak Suda u Haagu pripremati obranu, jer su troškovi ograničeni. Smatramo, nadalje, da nema nikakva razloga odugovlačiti sastanak i dogovor s Vladom, u cilju nam je brzi postupak kaže Ivanović. Tek nakon tog sastanka obrana će vjerojatno krenuti u osnivanje fonda za pomoć obitelji i obrani generala Gotovine, za što će im trebati pomoć financijskih i poreznih stručnjaka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije