BUNA U MEĐIMURJU Roditelji tvrde da im Romi tuku djecu:

Sina su mi gušili, vrat mu je sav plav

22.05.2009.
u 21:47

Kad sam, vrativši se s posla, ugledala masnice na sinovu vratu, prva mi je pomisao bila da se pokušao objesiti. Što da vam kažem, ostala sam u šoku! Vrat mu je bio pun podljeva. Ispričao mi je da ga je jedan učenik zaskočio s leđa i počeo gušiti. Odmah smo otišli na policiju i to prijavili, a škola uopće nije reagirala – kaže Zrinka Bačić iz Pribislavca, u kojem su roditelji učenika tamošnje škole i mještani zatražili pomoć policije i Centra za socijalnu skrb u Čakovcu zbog vršnjačkoga nasilja nad djecom.

Seksualno zlostavljanje
Taj se događaj, kaže ogorčena majka, dogodio 7. svibnja, no od tada ništa nije učinjeno. – Sin je i u četvrtak od zlostavljača dobio prijetnje da šuti – kaže Z. Bačić. Roditelji su zbog tog slučaja zatražili hitno sazivanje roditeljskog sastanka na kojem bi se javno progovorilo o nasilju koje već dulje nad učenicima provodi skupina romske djece. – Problematično je šest ili sedam dječaka koji teroriziraju ostale. Dežurnoj učenici osmog razreda prišla su četvorica dječaka i počela se razodijevati pred njom i pokazivati spolne organe. To je za mene seksualno zlostavljanje, pa zar su je trebali silovati da netko reagira? Djevojčicu iz sedmog razreda svu su ispipali.

U školi su postavljene videokamere, no ravnatelj kaže da nitko ništa nije vidio. Roditelji su ogorčeni jer se škola pokušava pokazati u što ljepšem svjetlu – kaže Gordana Barila, jedna od pokretačica sazivanja sastanka. Roditelji tvrde da se nasilje događa gotovo svakodnevno. – Ne želimo da nas se proziva zbog rasizma jer nismo rasisti, ali nismo ni budale. Ako se nešto ne učini, spremni smo ispisati djecu i upisati ih u druge škole – kaže majka (podaci poznati redakciji).

Ne možemo im ništa
– Znamo za njih, ali ne možemo im ništa. To je posao državnih službi – kaže Željko Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije. U Centru za socijalnu skrb kažu da je problem što u Međimurju nema tzv. prihvatilišta za djecu koja su uhvaćena u počinjenju kažnjivih djela.

– Ništa ne zataškavamo, svi se slučajevi nasilja bilježe – kaže Josip Šipek, ravnatelj OŠ V. Nazor iz Pribislavca. – Nasilja u školi ima, ali to jeproblem cijelog društva – kaže. Stotinjak roditelja i mještana okupilo se u 16 sati u Društvenom domu, no roditeljski sastanak nije održan jer je ravnatelj Šipek zatražio da ostanu samo roditelji učenika. Kako ga ogorčeni mještani nisu poslušali, napustio je dvoranu praćen ljutitim povicima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije