Razorio trgovinu

Suđenje Petru Bočkaju počelo iznova: Nisam kriv, iznimno mi je žao

Osijek: Nastavak suđenja Petru Bočkaju zbog prometne nesreće u kojoj se automobilom zabio u trgovinu
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
02.02.2022.
u 11:56

Sljedeća je rasprava 17. ožujka, kada će biti ispitan još jedan svjedok, a potom bi sudski postupak trebao biti priveden kraju

Ne smatram se krivim za djelo koje mi se stavlja na teret i iznimno mi je žao što se to dogodilo – izjavio je novi nogometni adut Dinama Petar Bočkaj u srijedu na Općinskom sudu u Osijeku. Zbog toga što je prošlo više od tri mjeseca od posljednje rasprave, Bočkaju je iznova počelo suđenje jer se pijan svojim Mercedesom zabio u prodajni prostor benzinske pumpe u Osijeku 1. ožujka 2019. U Bočkajevoj je krvi tada kolalo 1,86 promila alkohola. Pobjegao je s mjesta događaja, a iza njega su ostale dvije ozlijeđene djelatnice, od kojih je jedna bila prikliještena policama naguranima uza zid. Tada je igrao u dresu NK Osijeka.

Živko Žulj bio je te noći suvozač u Bočkajevu automobilu, a na sudu je ispričao što se tada dogodilo.

– Stali smo na benzinsku, htjeli smo nešto kupiti, mislim da smo išli po cigarete. Kada smo parkirali, otišao sam do vrata. Trgovina je bila zatvorena zbog obračuna, vraćao sam se prema autu i tada se to dogodilo. S nama su bile još dvije cure, od kojih jednu poznajem, zove se Doris, a drugu ne znam. Ne znam kako se to dogodilo, odjedanput je auto bio u benzinskoj crpki. Ne znam kako se vozilo pokrenulo – kazao je svjedok Živko Žulj.

Video: Bočkaj izlazi iz suda u Osijeku

Izjavio je da je "Bočkaj normalno upravljao vozilom" prije nego što su se zaustavili na benzinskoj crpki.

– Uhvatio me šok, nisam znao što ću, zvao sam brata i pitao što da radimo. Ne sjećam se nikakvih detalja s benzinske nakon ulijetanja auta – rekao je.

– Došao je kasnije jedan automobil i pokupio Bočkaja. Ja ga nisam vidio, lutao sam negdje uokolo. Nisam kasnije te večeri bio s njim – dodao je.

– Imate li saznanja o tome da je okrivljenik htio pobjeći s mjesta nesreće? – upitao je Bočkajev odvjetnik Filip Glavaš.

– Mislim da nije htio – odgovorio je.

Pojasnio je i kako nije vidio kada je automobil pokupio Bočkaja, no kada se on vratio na benzinsku postaju, njega nije bilo, a došla je policija.

– Ja sam s policijom otišao u policijsku postaju, rekao sam im da sam bio u tom automobilu – naveo je.

Na upit optužbe kazao je kako mu nije poznato je li Bočkaj te večeri u izlasku pio alkohol, no on sam jest.

Utvrdio je i kako nije otvorio vrata automobila neposredno prije nego što je vozilo uletjelo na benzinsku pumpu. Na to je optužba uložila primjedbu, jer se, ističu, na snimci videonadzora vidjelo kako je to ipak učinio.

Obrana je u sudski spis priložila pismo koje je oštećenoj Renati Golik uputio Petar Bočkaj nakon nesretnog događaja.

Sljedeća je rasprava 17. ožujka kada će biti ispitan još jedan svjedok, a potom bi sudski postupak trebao biti priveden kraju.

Podsjetimo, prema optužnici, Petar Bočkaj te je večeri u 23.53 sati svojim Mercedesom E klase došao do INA-e u Kanižlićevoj ulici u Osijeku, zaustavio auto ispred ulaza u trgovinu benzinske pumpe kako bi suputnik otišao u tu trgovinu. Zbog alkoholom umanjenih psihofizičkih sposobnosti, kako se tereti, nije ugasio vozilo, ni mjenjač stavio u neutralan položaj, već se tijelom okrenuo unatrag, razgovarajući sa suputnicima na stražnjem sjedalu. U jednom je trenutku, navodi se, bezrazložno pritisnuo papučicu gasa pa je Mercedes naglo krenuo naprijed i prošao blizu Mihaele Vukoje koja je stajala na ulaznim vratima trgovine i zatim u brzini ušao u prodajni prostor, gdje je prednjom stranom automobila nagurao police s robom i prodajni pult na djelatnice Mirjanu Brajović i Renatu Golik. Nesretnu je Golik pritom pritisnuo uza zid trgovine, zbog čega se ona nije mogla pomaknuti niti odgurnuti police i pult od sebe. Zadobila je nagnječenje obje natkoljenice te uganuće i nagnječenje desnog nožnog zgloba, dok je Mirjana Brajović zadobila nagnječenje oba ručna zgloba, a riječ je o lakšim ozljedama.

Vidjevši da je djelatnica prikliještena uza zid i ne može se pomaknuti, Bočkaj je, navodi se, izvezao vozilo iz trgovine i parkirao ga, "nakon čega je žurno otišao do automobila prijatelja koji ga je čekao, sjeo u to vozilo i napustio mjesto nesreće a da nije pomogao djelatnici, iako joj je mogao pomoći bez veće opasnosti za sebe".

Renata Golik u istrazi je opisala kako je Bočkaj izašao iz Mercedesa, došao do druge strane pulta, ali nije vidjela da ju je pokušavao osloboditi. Nije je, rekla je, ništa pitao, iako je zapomagala i tražila pomoć. Snimka videonadzora pokazala je kako se Bočkaj nakon ulijetanja u trgovinu "žurno premješta s mjesta vozača na mjesto suvozača", a upravljač preuzima ženska osoba sa stražnjeg sjedala koja pokušava automobil izvesti iz trgovine, u čemu ne uspijeva. Na vozačko mjesto potom se vraća Bočkaj i uspijeva izvesti Mercedes. Nakon što ga je parkirao ispred trgovine, "izlazi i navlači majicu preko glave, kako se ne bi vidio", a u tom trenutku do njega dolazi muškarac koji ga odvodi u svoj automobil te zajedno napuštaju mjesto nesreće.

Počinio je tako, smatra tužiteljstvo, kazneno djelo protiv opće sigurnosti, kažnjivo djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te kazneno djelo protiv života i tijela nepružanjem pomoći. Bočkaj u istrazi nije iznosio svoju obranu, no učinit će to, pretpostavlja se, na suđenju.

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar drug Joža
drug Joža
12:44 02.02.2022.

Pijan vozio, ozlijedio djelatnice, nije pomogao unesrećenoj, pobjegao da iscenira da nije on vozio, lagao, ukratko, živi otpad.

ŠĆ
šćtrlj
12:34 02.02.2022.

ovo treba baciti u tamnicu

RA
radolizem
12:56 02.02.2022.

U Engleskoj bi istog dana završio u zatvoru i nikada više ne bi igrao profesionalni nogomet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije