PAPA I HRVATI

Sutra Sveti Otac treći put u Hrvatskoj

04.06.2003.
u 00:00

U Zračnoj luci u Omišlju Papu će dočekati predsjednik Mesić, premijer Račan, predsjednik Sabora Tomčić i 3000 vjernika

Sutra u 16.45 sati Sveti Otac će treći put stupiti na hrvatsko tlo.

U Zračnoj luci u Omišlju dočekat će ga predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivica Račan i predsjednik Sabora Zlatko Tomčić - jer nam Papa dolazi kao suveren države Vatikan - biskupi, članovi Stalnog vijeća HBK i biskupi Riječe metropolije, te oko 3000 vjernika otoka Krka, jer je riječ i o pastoralnom pohodu poglavara Rimokatoličke crkve.

Vjernici Krčke biskupije posebno su sretni što će Sveti Otac na svom 100., jubilarnom putovanju, a trećem u Hrvatsku, najprije nogom stupiti na njihovo tlo, pa su mu na aerodromu, odmah nakon državnog protokola, pripremili duhovno-molitveni i folklorni program. U luci Omišalj, gdje će se ukrcati u katamaran "Judita", pozdravit će ga mještani i djeca otoka Krka.

Rijeka je čekala Svetog Oca 12 godina, jer mu je poziv upućen još 1991. godine, u povodu 700. obljetnice Trsatskog svetišta.

Čekalo se dugo, ali je vrijedilo, jer je rijetko koji grad na svijetu dobio čast biti mali Vatikan čak pet dana, kao što će to biti Rijeka, a Bogoslovno sjemenište za tu je priliku uređeno u privremenu Apostolsku palaču. Premda se tajnost njegova privatnog prostora strogo čuva, poznato je da su dva apartmana pretvorena u jedan, s kapelicom u kojoj će se Sveti Otac moliti. Nakon Papina odlaska, postat će spomen-prostor u kojemu će eventulano moći boraviti gosti Riječke nadbiskupije najvišega ranga.

Sa Svetim Ocem, uz njegovu osobnu pratnju iz Vatikana, danonoćno će biti 15 sestara Družbe Presvetoga Srca Isusova, koje će mu voditi domaćinsvto.

Premda će Papa u petak i subotu putovati u Dubrovnik i Osijek, a samo u nedjelju cijeli dan biti u Rijeci, Riječani će s njim živjeti pet dana.

Na blagdan Duhova priključit će im se vjernici iz cijele Hrvatske, Italije, Austrije, Slovenije i BiH, a procjenjuje se da će na pontifikalnoj misi na Delti biti više od 100.000 hodočasnika.

U Rijeci će svih pet dana boraviti oko 300 stranih i domaćih novinara, a njih čeka jučer otvoren press-centar u središtu grada. Vatikanskim novinarima bit će na usluzi press-centar u Uvali Scott gdje su smješteni, a ekipi Eurovizije pomoćni press-centar u kavani Robne kuće "Ri".

Nevenka Koščić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije