41-godišnji krimski Tatar

Tko je Rustem Umerov, sljedeći ministar obrane Ukrajine? Već je imao ulogu u ratu

Rustem Umerov, head of the country's main privatisation fund, attends a meeting in the president office in Kyiv
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.09.2023.
u 08:44

Promjenu ministra obrane mora odobriti parlament, no vjerojatno će odluku podržati većina zastupnika Verkhovne Rade

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je odlučio smijeniti ministra obrane Oleksija Reznikova te zatražiti od parlamenta ga ovaj tjedan zamijeni Rustemom Umerovim, čelnikom najvažnijeg ukrajinskog privatizacijskog fonda. Objava o smjeni koju je Zelenski najavio u svome noćnom video obraćanju naciji mogla bi potresti ukrajinski obrambeni establišment, najozbiljnije od početka ruske invazije.

Reznikov, koji je imenovan ministrom obrane u studenom 2021. godine, pomogao je osigurati milijarde dolara zapadne vojne pomoći u ratne svrhe, no njegovo ministarstvo pratile su optužbe o korupciji, koje je on opisao kao klevete.

VEZANI ČLANCI:

"Odlučio sam smijeniti ministra obrane Ukrajine. Oleksij Reznikov prošao je kroz više od 550 dana rata", rekao je Zelenski. "Vjerujem da ministarstvo treba nove pristupe i druge formate interakcije s vojskom i društvom kao cjelinom", rekao je.

Promjenu ministra obrane mora odobriti parlament, no vjerojatno će odluku podržati većina zastupnika Verkhovne Rade. Zelenski je rekao da očekuje da parlament odobri Umerovo imenovanje. Umerov, 41-godišnji bivši odvjetnik i krimski Tatar, vodio je ukrajinski Fond za državnu imovinu od rujna 2022. godine te je odigrao osjetljivu ulogu u ratnim pregovorima.

VIDEO Rusija navodi da je oboren ukrajinski raketni sustav, dok Ukrajina tvrdi da napreduje na jugu

Rustem Umerov rođen je na području današnjeg Uzbekistana gdje je njegova obitelj bila prognana. Tatarima je dopušteno da se vrate u Ukrajinu 1980-ih i 1990-ih pa je i Umerov otišao na Krim kao dijete, piše The Guardian

Prvotno se bavio telekomunikacijskim poslom od 2004., a izabran je u parlament 2019. godine. Ondje je služio kao supredsjedatelj Krimske platforme, diplomatskog napora usmjerenog na poništavanje ruske aneksije poluotoka 2014. godine. Godinama je radio kao savjetnik povijesnog vođe krimskih Tatara Mustafe Džemileva.

VEZANI ČLANCI:

Rusija je Ukrajini preotela kontrolu nad Krimom 2014. i progurala referendum o aneksiji koji su Ukrajina i njezini zapadni saveznici osudili kao nelegitiman. Tatarska zajednica, koja je činila 12-15% od dva milijuna stanovnika Krima, uglavnom je bojkotirala glasovanje.

Nakon početka ruske invazije, Umerov je sudjelovao u razgovorima iza kulisa s ruskim dužnosnicima, uključujući pregovore o razmjenama zatvorenika i evakuacijama civila. Bio je dio ukrajinske delegacije u pregovorima s Rusijom u prvim tjednima rata i sudjelovao je u pregovorima o uspostavi izvoznog koridora za ukrajinsko žito kroz Crno more.

U rujnu prošle godine imenovan je šefom Fonda za državnu imovinu, što je posebno teška uloga u Ukrajini gdje je proces privatizacije pogođen korupcijom.

Komentara 3

XA
xaron
19:59 04.09.2023.

Tatar ministar odbrane Ukrajine ???

SS
sokac sa drave
19:36 04.09.2023.

Kazarski nos ga odaje kao zidova.

DU
Deleted user
12:17 04.09.2023.

Koliko novaca traži

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije