IZBORI

Tomac na Račana, Pašalić na Sanadera!

16.09.2003.
u 00:00

Boje HDZ-a protiv Ivice Račana u Zagrebu branit će Jadranka Kosor

Da su vremena kavalira, pa i onih političkih, odavno prošla, pokazuje i aktualno taktiziranje o stranačkim izbornim listama. Tako prvom esdepeovcu Ivici Račanu na ljuti megdan u Zagrebu neće izaći ni jedan od viđenijih muških političkih protivnika. Alfa i omega oporbe, Ivo Sanader bit će, naime, na sigurnom terenu u Dalmaciji, u X. izbornoj jednici, od Splita do Dubrovnika, a šef HSS-a Zlatko Tomčić vodit će svoj tim u II. izbornoj jedinici od okretišta tramvaja u zagrebačkoj Dubravi do mađarske granice. No, dvije se dame - HNS-ova šefica Vesna Pusić i Sanaderova zamjenica Jadranka Kosor - Račana uopće ne boje.

U Zagrebu najveća gužva

Muškarci su se, očito, razbježali, ali hrabre su dame ostale. Pitanje je jedino zašto su HDZ-ovi stratezi baš J. Kosor, koju bi, prema svim ocjenama, čekala velika izborna pobjeda u V. vukovarsko-srijemskoj jedinici, gurnuli na vrući teren u I. zagrebačku izbornu jedinicu, gdje dosad HDZ-u nisu cvjetale ruže.

Baš ta prva ZG izborna jedinica bit će vruća i zato što će tu na Račana vjerojatno jurišati i Zdravko Tomac na čelu nezavisne liste, ali i novopečena HSP-ova nestranačka akvizicija Slaven Letica. Svoj dio kolača u Zagrebu želi uzeti i deceovac Mate Granić, te alfa i omega HND-a Zlatko Canjuga.

Velik rat vodit će se i u Dalmaciji. Tu je bilo taktiziranja napretek, ali sada se sve bistri. Iako su ga mnogi već vidjeli u II. izbornoj jednici, habeovac Ivić Pašalić bacio je rukavicu izazova u lice nikom drugom nego Ivi Sanaderu u X. izbornoj jedinici od Splita do Dubrovnika.

- Ići ću u X. jedinicu jer smatram da se politika ne treba koncentrirati samo u Zagrebu, nego se mora voditi i na jugu Hrvatske. Hadezeovci i Sanader bit će zanimljivi protivnici. Pobijedit ćemo - pun je optimizma Pašalić. A da će habeovci i hadezeovci tu jedni na druge pucati iz teškog oružja, najavljuje i Pašalićeva optužba da HDZ-ov vrh stoji iza kaznene prijave protiv njega.

Đ. Adlešić protiv Tomčića

Taktizirao je i haespeovac iz Staroga Grada na Hvaru Tonči Tadić. Izgledalo je da ide u X., a on se priprema za IX. izbornu jedinicu.

- Pobijedit ću dosljednošću i šarmom. Moj će slogan biti -"Hvarski plavac 14, Tonči 15 posto! Tadićevi oštri suparnici bit će hadezeovac Božidar Kalmeta, haeselesovac Joško Kontić, haesesovac Ante Markov i vjerojatno esdepeovka Ingrid Antičević-Marinović.

I dok će šef Libre Jozo Radoš, navodno, biciklom juriti po II. izbornoj jedinici, tu će perje uglavnom letjeti između šefa HSS-a Zlatka Tomčića i liberalne vedete, bjelovarske gradonačelnice Đurđe Adlešić. No, račune bi im mogao pomrsiti hadezeovac Andrija Hebrang.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije