Sve traženije zanimanje

U Hrvatskoj zarađuju i do 3000 eura mjesečno, sve tvrtke ih trebaju, a popularnost im strelovito raste

Algebra
Foto: Shutterstock
1/4
19.08.2024.
u 11:37

S digitalizacijom i napretkom tehnologije promijenila se i potražnja na tržištu rada. Danas se traže zanimanja koja do prije 20-ak godina nisu ni postojala.

Svijet se mijenja nevjerojatnom brzinom, a s njime se mijenjaju i zanimanja koja su danas tražena, ali i koja će se tražiti u budućnosti. Prije samo 30 godina nismo mogli ni zamisliti da će računala biti tako sitna da mogu stati u pametni telefon ili ručni sat. Tada nisu postojali niti dronovi kojima možemo nadzirati usjeve ili snimati posljedice erupcije vulkana. Još manje je itko mogao zamisliti da će, zahvaljujući 5G tehnologiji, postojati mogućnost da vas liječnik operira s udaljenosti od nekoliko tisuća kilometara. A što je tek s autonomnim automobilima ili pametnim kućama? Iza svih ovih postignuća 21. stoljeća stoje stručnjaci s područja računarstva, robotike, dizajneri, inženjeri, jednom riječju, inovatori i kreativci.

No ovo su samo neki primjeri poslova koji su se pojavili s napretkom tehnologije, a postoji ih mnogo više – neki koji su već traženi na tržištu rada, drugi koji se tek počinju razvijati i treći o kojima još ne možemo ni sanjati. Predstavljamo vam trenutno najtraženija digitalna zanimanja u Hrvatskoj i gdje se sve možete zaposliti nakon završetka školovanja.


Za one koji žele voditi bitke s kibernetičkim piratima i zaraditi dobru plaću

Sve je digitalno, od medija koji nas informiraju pa do podataka koje pohranjujemo na cloudima, a da ne govorimo da gotovo sve tvrtke imaju svoje mreže na kojima se nalaze informacije koje imaju presudnu ulogu u razvoju njihova poslovanja. Zanimanja koja su danas tražena i u Hrvatskoj, ali i u ostalim zemljama Europe i svijeta upravo su ona koja brinu za sigurnost svih ovih podataka, a stručnjaci koji rješavaju kompleksne probleme koji nastaju u cyber svijetu iznimno su cijenjeni i dobro plaćeni, njihova primanja kod nas idu i do 3000 eura mjesečno.

Foto: Algebra

S obzirom na ubrzani razvoj tehnologije i umjetne inteligencije, ali i sve veći broj hakera koji napadaju sigurnost internetskih mreža, tržište rada uvijek će biti “gladno” stručnjaka kao što su Cyber Incident Responderi ili, našim jezikom rečeno – stručnjaci za reagiranje na kibernetičke incidente. Jer, oni upravo nadgledaju sigurnosno stanje organizacija, upravljaju incidentima tijekom kibernetičkih napada i osiguravaju kontinuirani rad ICT sustava, otkrivajući uzroke problema i pronalazeći rješenja.

A da do kibernetičkog napada ne bi došlo, velike i uspješne kompanije štite se zapošljavajući Cyber Threat Intelligence Specialista, ili specijalista za obavještajne informacije o kibernetičkim prijetnjama koji analizirajući najčešće prijetnje hakera, smišlja taktike obrane i osigurava informacijske sustave. Možda čitajući o ovim traženim zanimanjima, pomislite kako govorimo o nekoj CSI seriji, ali doista, ovdje je riječ o zaštiti od internetskih kriminalaca jer sektor kibernetičke sigurnosti zapošljava i programere koji osmišljavaju sustave zaštite, ali i kibernetičke forenzičare koji će pronaći počinitelje i otkriti sve digitalne dokaze kako bi se dokazala zlonamjerna aktivnost.


Kreativci u virtualnome svijetu mogu mjesečno zaraditi i do 2300 eura

Kreativna industrija preselila se u virtualni svijet, a digitalizacija je dala dizajnu jedan posve novi izražaj. Danas ne možemo zamisliti filmove bez 3D animacije, a ona se koristi i u svijetu sve popularnijih računalnih igara, ali i u raznim vrstama oglašavanja. U neka davna vremena, prije digitalizacije, kreativci i umjetnici teško su nalazili zaposlenja i bili su skromno plaćeni. Više to nije tako jer nove tehnologije pružaju bezbrojne mogućnosti, a dizajnerski poziv dobio je jedno posve novo značenje.

Stručnjaci, kao što su 3D dizajneri, digitalni dizajneri ili 3D animatori, ili voditelji kreativnih projekata tražen je kadar u game developmentu, studijima animacije i 3D dizajna, odjelima kreativnih agencija, produkcijskim studijima, bilo u Hrvatskoj ili u inozemstvu. U nekim našim agencijama, vrhunski stručnjaci s ovoga područja mogu zaraditi i do 2300 eura mjesečno, a freelanceri i daleko više.


Komunikacija kroz razne medije je ključ dobrog marketinga

Sve se prodaje i kupuje na internetu, a forme kao što su web stranice i razni audiovizualni sadržaji glavni su mediji za komunikaciju pružatelja usluga s klijentima. Kreativnost provučena kroz medije, najbolje predstavlja proizvod, bilo da je riječ o događanjima ili posljednjem čudu tehnologije. Upravo takav suvremeni pristup komunikaciji s publikom, otvorio je vrata za zanimanja vezana uz multimedijske sadržaje i njihovu produkciju, kao što su producenti multimedijske produkcije, web-dizajneri ili stručnjaci za digitalni video i audio mastering, a koji su sve traženiji i kod nas i u inozemstvu. Plaća ovisi o poziciji, a freelanceri mogu doći i do visokih cifri koje se plaćaju po pojedinom projektu.

Foto: Shutterstock


Industrija računalnih igara je jedna od najprofitabilnijih

Ova brzorastuća industrija, u kojoj je u 2022. godini uprihođeno čak 184,4 milijarde dolara, zapošljava različite vrste stručnjaka, uključujući programere, producente, dizajnere, pisce i mnoga druga kreativna zanimanja.

Kako ova industrija donosi i najviše prihode, game developeri nerijetko zarađuju i u Hrvatskoj plaće više od 2900 eura neto, a ako uspiju na europskom tržištu, samo nebo je granica. Ako niste od onih kojima ide programiranje, nećete pogriješiti niti s dizajnerskim dijelom, a ne prolaze loše niti producenti video igara.


Gdje se školovati za zanimanja budućnosti?

Kako bi stručnjaci u ovim traženim zanimanjima bili konkurentni na tržištu rada već nakon završenog studija, pobrinula se Algebra koja svojim studentima od samog početka omogućava brojne inovativne pristupe učenju i povezuje ih s potencijalnim poslodavcima.

Foto: Algebra

Na primjer, na studijskom smjeru Kibernetička sigurnost studentima u goste dolaze predavači, stručnjaci iz kompanija koje se bave cyber securityem, poput Evidena, Diverta i Spana. Studenti multimedijske produkcije pohađaju program koji je prilagođen tržišnim potrebama i koji uključuje korištenje vrhunskih tehnologija uz kreativan i dinamičan pristup novim rješenjima i trendovima. Budućim game developerima Algebra tijekom studiranja omogućava sudjelovanje u raznim hackathonima, natjecanjima te u Global Game Jamu, koji se održava svake godine, a mogu se uključiti i u rad udruge CGDA (Croatian Game Development Alliance).

Prošle akademske godine, na Algebru je upisano čak 2000 studenata, 15 posto više u odnosu na prethodnu godinu, što je jasan pokazatelj kvalitete obrazovanja i pozitivnog pristupa studentima.

Algebra brine o svojim studentima

Algebrin tim posebno brine o napretku i osobnom razvoju svojih polaznika pa na početku svake akademske godine svakome studentu se dodjeljuje mentor koji organizira mentorske radionice sa studentima i pomaže im riješiti sve probleme koji se mogu pojaviti tijekom studiranja. Također, na Algebri postoji Studentski zbor, sastavljen od 11 članova, koji organizira razna društvena događanja za uključivanje i proaktivnost cjelokupne studentske zajednica, poput brucošijade, roštiljade za kraj akademske godine, radionica s gostujućim predavačima.

Kako je na Algebri važno mišljenje studenata, na svakoj godini i smjeru postoje studentski predstavnici kojima studenti mogu prijaviti svoje nezadovoljstvo, a potom studentski zbor uključuje nadležne osobe i odjele koji problem rješavaju što je brže moguće. Uspostavljen je i Centar za podršku studentima, gdje se studenti mogu u bilo koje doba obratiti pozivom, mailom, porukom ili doći uživo popričati o svojim akademskim, ali i onim životnim izazovima.

Sadržaj nastao u suradnji sa Sveučilištem Algebra.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije