160 učenika međimurske škole, umjesto u učionicama, okupilo se na livadi zbog zlostavljanja romske djece

U školu idu i s pištoljima

26.05.2009.
u 23:00

Ako ne zašutiš, ulovit ćemo te i silovati. Bolje ti je da ne pričaš – zaprijetila je skupina kršnih dječaka dežurnoj učenici OŠ Vladimira Nazora u međimurskom Pribislavcu, gdje su zbog stravičnih slučajeva vršnjačkog zlostavljanja roditelji odbili poslati djecu u školu.

Žive u strahu
Tako se umjesto u školskom dvorištu, 160 učenika jučer u 8 sati okupilo na livadi u središtu sela, gdje su na vrelom suncu zajedno s roditeljima i mještanima prosvjedovali protiv nasilja u školi. Roditelji dežurne učenice koja je doživjela prijetnje silovanjem jer je prijavila nasilne dječake, među kojima su i višestruki ponavljači, boje se da joj se nešto ne dogodi.

– Dvoje od troje učenika zbog nasilničkog je ponašanja pred isključenjem, no sad joj prijete da će je uhvatiti i silovati. Nasilje se u ovoj školi događa godinama i nitko ništa ne poduzima, od škole do državnih institucija. Ravnatelju je samo stalo da se ništa loše o školi ne govori – kažu roditelji koji nižu primjere nasilja, od davljenja i lomljenja prstiju do prislanjanja pištolja na čelo.

– Vidite ovu fotografiju? S prozora kuće snimio sam 27. veljače skupinu dječaka od kojih je jedan nosio pištolj. Vraćali su se iz škole. Nisam to nikome prijavljivao jer je to posao ravnatelja koji mora znati što mu učenici nose po školi. Otkud da ja znam je li to pravi pištolj ili igračka? To su mladići koji vas lako mogu izudarati ako im se samo obratiš – kazao je Zlatko Barila, jedan od predvodnika prosvjeda. Roditelji su u ime djece iznosili slučajeve zlostavljanja.

– Sina je skupina romske djece tjerala da pod odmorom u hodniku radi sklekove. Malo je jači pa ih nije mogao napraviti, što im je bilo dovoljan razlog da ga ispljuskaju – ogorčena je Nevenka Kovač. Svaki roditelj ima svoju priču.

– Jedan je romski učenik prije nekoliko godina udario moju kćerku koja sad ide u sedmi razred i pretvorio je u trajnog invalida. Oglušila je 70 posto, a nitko ništa nije poduzeo. Spremna sam dolaziti svaki dan u školu sa sjekirom i čuvati kćer kad je nitko drugi ne može zaštititi – kazala je kroz suze Rozalija Bajkovec. Prosvjed roditelji nastavljaju i danas.

– Tražimo smjenu ravnatelja i pedagoga jer se više ne mogu nositi s problemima nasilja u školi. Tražimo da se se romska djeca nasilnici izuzmu od pohađanja nastave i da u školi budu po dva zaštitara u smjeni, koji bi zajedno s dežurnim učiteljima održavati red. Nakon što se imenuje novi ravnatelj, tražimo sastanak na kojem ćemo s njim dogovoriti kako zaštititi našu djecu. Tek nakon toga, kad sve dobijemo napismeno, poslat ćemo djecu ponovno u školu – prenijela je stav roditelja Gordana Barila. Prosvjed na livadi nedaleko od škole osiguravalo je više policajaca i zaštitara, a zbog velike vrućine pozvana je i Hitna pomoć. I dok su djeca Hrvata prosvjedovala na livadi, mali Romi bili su u školi.

Željko Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije, kaže da je na probleme u školi, u kojoj je od 350 učenika oko 160 romske nacionalnosti, upozoravao godinama.

Loš sustav
– Uz roditelje, za stanje u školi krivi su i romski pomagači u nastavi koji primaju plaću, a ne pomažu nastavnicima! Sustav je krivo posložen. Djeca znaju da neće završiti školu, frustrirani su i samo čekaju da naprave neke psine. No, i našu djecu maltretiraju Hrvati – kaže Ž. Balog.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije