VLADA

Vlada Dušanu i Gordani Zec daje 1,5 milijuna kuna pomoći

30.04.2004.
u 00:00

Gordanu i Dušana Zeca danas će u Banskim dvorima primiti Jadranka Kosor

Vlada je jučer na zatvorenoj sjednici odlučila isplatiti jednokratnu novčanu pomoć članovima obitelji Zec, u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Taj se novac dodjeljuje kao pomoć za dosadašnje troškove života, kaže se u Vladinu priopćenju za javnost, jer je dvoje maloljetne djece ostalo bez hranitelja i ikakvih sredstava za život. Novčana pomoć Vlade namijenjena je i za stvaranje preduvjeta za njihov samostalan život, priopćila je Vlada.

Pravni izlaz

Gordana i Dušan Zec danas će u Banskim dvorima primiti Jadranka Kosor. Slučaj Gordane i Dušana Zeca godinama je predmet sudskih sporova, političkih polemika i osuda, jer ubojice njihova oca i majke te tada 12-godišnje sestre nikad nisu kažnjeni za taj zločin. Osumnjičeni za ubojstvo bili su pripadnici pričuvnog sastava MUP-a, a ubojstvo su počinili oružjem policije. Gordana i Dušan Zec tražili su odštetu te preko odvjetnika nudili nagodbu. Odlukom o jednokratnoj novčanoj pomoći Vlada je, čini se, pronašla elegantni pravni izlaz koji će joj omogućiti da isplatom novca ipak ne uspostavi presedan za druge slične slučajeve, a time je ujedno načinila moralnu gestu, preuzevši financijsku odgovornost za žrtve teškog zločina koji nikada nije bio sankcioniran.

Hrvatska ima šanse idućeg proljeća biti domaćin Foruma o sigurnosti NATO-a. Ta bi konferencija okupila ministre vanjskih poslova i ministre obrane iz ukupno 46 članica Euroatlantskoga partnerskog vijeća. Organiziranjem takvog skupa Hrvatska bi poslala još jedan snažan signal da je članstvo u NATO-u jedan od njezinih prioriteta. O tom prijedlogu ministri Žužul i Rončević izvijestit će danas NATO u Bruxellesu, kamo odlaze da bi izvijestili o napretku u pripremama za buduće članstvo.

Premijer Sanader uvodno je jučer čestitao novim članicama EU. Vlada je prihvatila izjavu u kojoj se ocjenjuje da je ulazak 10 novih članica "početak novog razdoblja u životu Europe".

Trgovina s proširenom EU

Prihvaćeni su i podzakonski akti koji će omogućiti nastavak trgovine s proširenom EU. Na čelu Privremenog odbora za nadzor sporazuma bit će ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Vlada je u saborsku proceduru poslala konačni prijedlog zakona o primopredaji vlasti. Taj zakon, među ostalim, kaže da na dan kad nova vlada stupa na dužnost svoje mandate moraju na raspolaganje dati dotadašnji tajnik Vlade, zamjenik tajnika Vlade, državni tajnici, tajnici ministarstava, pomoćnici ministara, predstojnici Vladinih ureda, ravnatelji državnih upravnih organizacija i agencija, te državnih zavoda.

DEANA KNEŽEVIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije