DIVLJAŠTVO

Zapalili pravoslavnu, pokrali katoličku crkvu

29.09.2002.
u 00:00

* Jednu od 12 ikona počinitelj je iznio u dvorište te, kako stoji u policijskom priopćenju, na necivilizirani način oskvrnuo

OSIJEK - U Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Donjem gradu u Osijeku nepoznate osobe u noći na subotu izazvale su požar u kojem je oštećen i uništen dio inventara. No, u istoj noći također nepoznate osobe provalile su u katoličku crkvu Preslavnog imena Marijina u blizini.

Prema podacima PU osječko-baranjske, nepoznati je preskočio ogradu i ušao u dvoriše pravoslavne crkve te provalio kroz prozor kako bi ušao u dvoranu za sastanke te na više mjesta zapalio stolnjake na stolovima. U potpunosti su izgorjeli pisaći stol i nekoliko fotelja, a oštećena su dva hladionika i televizor. Zbog dima i čađi, oštećeni su i zidovi te ikone na njima.

Jednu od 12 ikona počinitelj je iznio u dvorište te, kako stoji u policijskom priopćenju, na necivilizirani način oskvrnuo. Požar su oko 6.30 ugasili vatrogasci Javne postrojbe grada Osijeka, a šteta nije procijenjena.

U crkvi Preslavnog imena Marijina nepoznati je također je ušao u dvorište crkve preskočivši ogradu. Provalivši vrata ušao je u unutrašnjost crkve, gdje je provalio još dvoja vrata. U crkvenoj dvorani iz zida je iščupao nekoliko kutijica za milostinju - škrabica te ih nasilno otvorio i otuđio nepoznatu količinu novca. Materijalna šteta ne može se ustvrditi jer se radilo o dobrovoljnim prilozima vjernika.

Policija intenzivno traga za počiniteljima tih kaznenih djela i vandalskog čina. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi jučer nismo uspjeli doći do osobe koja bi nam mogla nešo reći o cijelom slučaju, kao ni u katoličkoj crkvi Preslavnog imena Marijina, gdje nam je rečeno da je velečasni Radman na sastanku i da se za sve obratimo policiji.

A. Tomasović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije