GRADSKI PRIJEVOZ

Bez karte ili pokaza - zabranjen ulazak u tramvaj

03.09.2002.
u 00:00

* Kontrole se provode kako bi na početku radne sezone podsjetili građane da kupe karte ili pokaze - kažu u ZET-u

- Dobar dan, molim vas, pokažite kartu ili pokaz - zahtjev je koji kontrolori ZET-a od jučer ne postavljaju putnicima samo tijekom vožnje, već i na ulazu, prije no što uđu u tramvaj. Mnoštvo zetovaca u uniformi koji zajedno s putnicima na stajalištu čekaju tramvaj, zaštitarske poze kada se vrata otvore i propuštanje samo onih s kartom ili pokazom, bio je prizor koji je - iako uobičajen postupak na ulazima diskoteka, kazališta ili kina - jučer zgranuo mnoge Zagrepčane na stajalištima u Dubravi, Črnomercu, Ljubljanici, Savskom mostu i Kvaternikovu trgu.

- Ma dajte, ovo je cirkus, to je stvarno ponižavajuće. Pustite me unutra - svađala se s kontrolorom na stajalištu na Horvaćanskom zavoju žena koja je odbila pokazati kartu, dok su se nekom mladiću, dok je iz džepa uspio izvući kartu i pokazati je, zatvorila vrata, a tramvaj pobjegao.

- Ovo je bezobrazluk kakvog nema. Sada moram i na ulazu i u tramvaju vaditi novčanik, a uvijek mi se negdje žuri. Stvarno ne razumijem zašto nas ovako gnjave - ljutita je bila i putnica Vera Pogačnik.

- Kada smo lani proveli kontrolu karata izvan tramvaja, uvelike nam se povećao broj prodanih karata i pokaza. Stoga smo je sada opet uveli, uz veći broj i uobičajenih kontrola tijekom vožnje, kako bi na početku radne sezone podsjetili građane da kupe karte ili pokaze - objašnjava ovaj potez Stjepan Grdan, rukovoditelj kontrole i prodaje karata u ZET-u. Dodaje kako je to samo privremena mjera koja će trajati još nekoliko tjedana, a dalje će se provoditi povremeno, ovisno o potrebi, i to na prometnijim stajalištima.

Ipak, uvjerili smo se kako su se poneki putnici uspjeli provući mimo kontrole bez predočene karte, a tramvaj zbog toga nije zaustavljen. Jedan od kontrolora, Boris Držanić, rekao je kako oni fizički ne sprečavaju putnike bez karata da uđu u tramvaj, niti ga zbog njih zaustavljaju, ali i sama prisutnost kontrolora je dovoljna da potakne ostale da plate vožnju.

- Ovakva kontrola je zapravo bolja za građane. Oni koji se švercaju mogu nas odmah uočiti jer smo u uniformama - i tako izbjeći hvatanje tijekom vožnje - bio je njegov argument koji će, ipak, utješiti rijetko kojeg putnika.

I. Kovač

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije