NEDOPUSTIVO PONAŠANJE

Naplatio kartu četveromjesečnom djetetu

19.09.2002.
u 00:00

* U ZET-u tvrde kako takvo pravilo, a ni praksa, među vozačima autobusa ne postoji

Pavao Tomšić bio je prekjučer zatečen ponašanjem vozača ZET-ova autobusa na autobusnoj liniji 217 Kvaternikov trg - Petruševac. Vozač autobusa naplatio mu je kartu za četveromjesečno dijete uz obrazloženje da to mora učiniti ako želi da dijete bude u kolicima tijekom vožnje!

- Vraćao sam se kući sa suprugom i četveromjesečnim sinom i čekao autobus za Petruševac na Kvaternikovu trgu. Oko 15.15 sati, kada je došao, čekali smo da uđu svi putnici ne bi li mi vozač otvorio srednja vrata. Tako mi je, naime, lakše ući u autobus koji u tom dijelu ima predviđen prostor za dječja kolica. Kako vozač nije otvarao vrata, pitao sam ga o čemu je riječ, na što mi je odgovorio da, želim li ući u autobus s kolicima, moram platiti osam kuna za autobusnu kartu. Rekao je i da ako ne želim, mogu sklopiti kolica i držati dijete u rukama. Zatečen, platio sam kartu - kazao je Pavao Tomšić.

Kako je ispričao, putnici u autobusu bili su zgroženi ponašanjem vozača, a kada ga je pitao kome se može požaliti zbog svega, vozač mu je odvratio kako se nema zašto žaliti jer je riječ o više od godine starom propisu.

- Ne razumijem zašto se taj propis nije prije provodio jer ovo mi je drugo dijete, a imam dvije godine staža vožnje autobusima s djecom - rekao je P. Tomšić.

Odgovor na pitanje je li riječ o vozačevoj samovolji ili, najblaže rečeno, o dvojbenim propisima ZET-a, pokušali smo doznati od Stjepana Ščukanca iz Ureda za odnose s javnošću ZET-a. Usprkos inzistiranju, odgovor nismo dobili, no iz dobro upućenih izvora u ZET-u doznali smo kako takvo pravilo, a ni praksa, među vozačima autobusa ne postoji. To je potvrđeno i na službenoj internetskoj stranici ZET-a, gdje piše da pravo na vožnju bez putne karte imaju djeca do polaska u školu, s tim da se uz jednu osobu smije prevesti najviše troje djece. Pravila i propisa o prijevozu djece u kolicima nema.

T. Oharek

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije