SKUPŠTINA

Politika protiv struke?

30.01.2004.
u 00:00

Potpomognut oporbom, SDP preglasao HNS

Gradska skupština je većinom glasova jučer prihvatila Program mjera za unapređenje stanja u prostoru. Broj detaljnih planova uređenja smanjen je sa 145 na 93 koji obuhvaćaju površinu od oko tri i pol tisuće hektara, a skraćen je i rok izvedbe. Pročelnica Zavoda za planiranje izgradnje grada, Anka Mrak Taritaš, nije se mogla pomiriti s prihvaćenim programom.

- Donesena odluka je izuzetno loša, a kakve će biti njezine posljedice, rano je govoriti - kratko je prokomentirala A. Mrak Taritaš. Kako su detaljni planovi zamijenili lokacijske dozvole, gradnja u metropoli bit će obustavljena do njihova donošenja - sredinom ili potkraj ove godine. Ipak, prije nego ih se može primijeniti moraju proći javnu raspravu, te potvrde Poglavarstva odnosno Skupštine. Jedini klub koji je glasovao protiv donošenja programa bio je klub HNS-a.

- SDP "u dobrim namjerama" želi spojiti detaljne planove, a to će poskupiti cijeli posao. Na Jarunu, primjerice, spojena su dva plana različitih namjena. Cijena izrade jedinstvenog plana dosegnut će milijun kuna, a dva su se mogla izraditi za najviše 400 tisuća. Sve će se usporiti, vratit će se lokacijske dozvole i "rođački urbanizam" - kazao je Krešimir Franjić (HNS).

Najveću buru u Skupštini izazvala je izjava pročelnice Mrak Taritaš kako se Zavod nije stigao očitovati o, u srijedu predloženim, promjenama DPU-ova. Esdepeovac Vladimir Velnić smatra pak da je neočitovanje Zavoda "očita opstrukcija rada Poglavarstva". Neočitovanje je bio najveći problem i u očima oporbe.

- Kako raspravljati o nečemu što nije stigao stručno procijeniti ni nadležni Zavod? Dokazivanje tko je u gradskoj koaliciji bolji investitor dovest će grad u sivilo trgovačkih centara i nebodera - kazao je Kažimir Varda (HB). Ipak, sve zamjerke nisu ga spriječile da glasuje za prijedlog. Je li prihvaćeni program u skladu sa zakonom, bila je još jedna od dvojbi gradskih zastupnika. Ipak, tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum odbacio je sve dvojbe kazavši kako prijedlog nije nezakonit.

N. Sever Šeni, I. Pandžić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije