SKUPŠTINA

Projekt metroa u Zagrebu - predizborni trik vlasti?

23.12.2003.
u 00:00

Podjela koalicije SDP-HNS, ali i oporbe, u svezi s iznosom spomeničke rente

Nakon bure negodovanja zastupnika da je premalo novca u proračunu za sljedeću godinu izdvojeno za vrtiće, na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine ipak nije prihvaćen amandman Hrvatskog bloka kojim se traži da se za te predškolske ustanove izdvoji dodatnih 26 milijuna kuna. Jedino će se za gradnju DV-a Jarun umjesto dva izdvojiti 16 milijuna kuna.

No, pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić obećao je zastupnicima da će se više novca za jaslice i vrtiće osigurati rebalansima.

Oporba je pak amandman Ivana Šikića (SDP), kojim se izdvaja pet milijuna kuna za početak projekta metroa u Zagrebu, nazvala - "predizbornom demagogijom".

- ZET trpi gubitke zbog smanjene prodaje karata, nemamo novca ni za što, ali imamo za metro. Kao da gradimo novi stadion, a niti ovaj nismo završili. To je još jedan "balon" - smatra Tomislav Jelić (HB).

Nakon i jučerašnjega drugog čitanja, proračun vrijedan 4,985 milijardi kuna konačno je usvojen uz protivljenje oporbe.

Ako su zastupnici za proračun glasovali u odnosu vlast "za" - oporba "protiv", o spomeničkoj renti su se podijelili i između sebe.

Morana Paliković-Gruden (HNS), Jasmina Havranek (SDP), HDZ i HIP su bili protiv jer smatraju da je prijedlog nedorađen i neprecizan, a HSP je ostao suzdržan. Prijedlog je usvojen uz zaključak da se u sljedećoj godini preispita i predlože promjene.

Svi koji obavljaju gospodarsku djelatnost u zaštićenim kulturnim cjelinama plaćat će rentu od tri do 10 kuna po četvornome metru iskoristivoga prostora. Tradicionalni obrti plaćat će minimalnu cijenu - tri kune.

i. pandžić, n. sever šeni

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije