GRADSKI PRIJEVOZ

Svakodnevne gužve u starim autobusima

17.09.2002.
u 00:00

* ZET i Grad Velika Gorica još nisu odlučili kada će se i kako nezadovoljni putnici voziti kvalitetnije

Autobusi koji prometuju svakodnevno iz Zagreba u Veliku Goricu i natrag najopterećenije su ZET-ove linije, a stari su oko 15 godina. Budući da brojni Velikogoričani putuju na posao, školu ili fakultet u Zagreb, oko pola sata u jednom smjeru, često negoduju zbog neudobnosti i starosti autobusa. Stoga mnoge putnike najvećega grada Zagrebačke županije zanima kada će nova ZET-ova vozila napokon krenuti za Veliku Goricu i zašto se samo za područje Zagreba kupuju novi autobusi.

Pomoćnik direktora za promet u ZET-u Branko Mikinac kaže kako se ZET i Grad Velika Gorica moraju dogovoriti hoće li se, i kojim novcem, kupiti novi.

- Prve nove autobuse za Zagreb kupili smo 1995. kada se Velika Gorica odvojila od Zagreba i postala grad. Grad Zagreb izdvaja poseban novac za kupnju autobusa, a Velikoj Gorici ponudili smo mogućnost da karte za građane budu skuplje i da mi kupimo autobuse ili da izdvaja novac za nabavu novih. No, još nam nisu odgovorili - kazao je B. Mikinac.

Gradonačelnik Velike Gorice Ivan Šuker kaže, međutim, kako se ZET mora brinuti o voznom parku i pružiti kvalitetnu uslugu.

- ZET ima koncesiju za Veliku Goricu, no ako građani nisu zadovoljni kvalitetom, uzet ćemo drugog prijevoznika - napomenuo je gradonačelnik Šuker.

- Zadnji smo autobus kupili prije tri godine, no sva su vozila već bila rabljena i stara od devet do dvanaest godina. Vijek isplativosti autobusa je 12 godina, a cijena novih zglobnih je oko 300.000 eura - zaključio je B. Mikinac.

Prema ZET-ovim podacima, deset autobusa linije 330 na dan koristi oko 3000 putnika, a oko 11.000 putnika u jednom smjeru koristi liniju 268. Ukupno ima 416 polazaka dnevno u obama smjerovima. Prema voznom redu, autobusi voze u prosječnom razmaku od sedam do deset minuta, no u najvećim jutarnjim i poslijepodnevnim špicama promet je iznimno gust i česta su kašnjenja. Prometnici također kažu da bi s obzirom na opterećenost bilo potrebno još pet autobusa.

Velikogoričkim putnicima uz gužve smeta loše stanje autobusa. Žale se da zbog jakih kiša neki i prokišnjavaju, a tijekom zime u njima često puše hladan zrak.

- Nisam zadovoljan stanjem autobusa. Učenik sam i putujem u Zagreb svaki dan, a ne bih imao ništa protiv viših cijena ako bismo dobili nove autobuse - rekao je Mario Majdak.

Katarina Zečević iz Velike Gorice također putuje svaki dan i smetaju joj gužve u autobusu. Sadašnju liniju smatra dobrom, ali bi, dakako, bilo bolje da su autobusi novi.

- Nisam zadovoljan načinom kako nas voze. Autobusi su loši i često kasne - komentirao je Arnel Humić. (Ž. Ma.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije