TRGOVI

Tuđman zaslužuje novi trg u Zagrebu

11.04.2002.
u 00:00

* Predsjednik u ostavci Gradske skupštine dr. Velimir Srića potvrdio je da je zahtjev za preimenovanje u proceduri, no o njemu će najprije raspravljati skupštinski Odbor za imenovanje ulica, trgova i naselja. Nema nijednog razloga za preskakanje skupštinskih tijela - kaže Srića

Inicijativu SDP-ova gradskog zastupnika Šandora Dembitza koji smatra da bi Trg Franklina D. Roosevelta trebalo preimenovati u Trg dr. Franje Tuđmana, podržao je ovih dana i Klub zastupnika Hrvatskog istinskog preporoda (HIP) u Gradskoj skupštini Zagreba. HIP je podnio i zahtjev Skupštini da se ta inicijativa uputi u redovitu proceduru na prvoj sjednici, te da se promjena imena trga obavi do 14. svibnja kada se navršava 80-ta obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika. Predsjednik u ostavci Gradske skupštine dr. Velimir Srića potvrdio je da je zahtjev u proceduri, no o njemu će najprije raspravljati skupštinski Odbor za imenovanje ulica, trgova i naselja. Nema nijednog razloga za preskakanje skupštinskih tijela - kaže Srića i dodaje da on ionako cijeli posao prepušta drugima.

Oni, pak, koji bi trebali raspravljati o ovom prijedlogu, gradski političari, već unaprijed imaju izgrađeni stav i očito je kako će Muzej Mimara ostati zaštitni znak - Rooseveltova trga.

Pavo Gagulić (HDZ) Dembitzovu inicijativu doživljava smiješnom, i pita se čemu njegova žurba te soliranje u SDP-u.

- Prvi hrvatski predsjednik zaslužuje trg sa spomenikom koji će biti zasebno urbanistički i arhitektonski uređen. Ne dolazi u obzir da dobije trg na kojem će se promijeniti samo limena ploča! Zašto bi mijenjali ime Rooseveltovu trgu, jer Roosevelt kao osoba uopće nije sporan. Uostalom, svoj program HDZ temelji i na antifašističkoj tradiciji - kaže Gagulić.

Predsjednik GO SDP-a Ivo Jelušić kaže da su u stranci neslužbeno razgovarali o toj ideji i doživljavaju je kao osobnu inicijativu svoga člana.

- Ne podržavamo promjenu imena trga, ali o ulici ili trgu koji bi dobio ime dr. Tuđmana treba razgovarati. Tuđman će dobiti trg, no s tim ne treba žuriti. Bit će još novih trgova i ulica u Zagrebu. Najbolje je nikome ne oduzimati ulice, a ukidanje Rooseveltovog trga i davanje Tuđmanu ne bi bilo dobro prihvaćeno u svjetskoj i domaćoj javnosti - kaže Jelušić. Slično razmišlja i Damir Novotny (HSS) te navodi da, s obzirom na hrvatsku vanjsku politiku, promjena imena trga ne bi bila pametna.

- Roosevelt je veliki američki političar sa zaslugama u II. svjetskom ratu. Tuđman je također značajna osoba i zaslužuje trg, ali sumnjiva mi je želja da dobije baš taj trg koji je odmah do Trga maršala Tita. Zašto ne Kvaternikov trg? Ništa se preko noći ne smije odlučivati. Ako žurimo u takvim odlukama možemo se samo uvući u politikantske igre - naglasio je Novotny.

U HNS-u, kaže Krešimir Franjić, o tomu nisu raspravljali.

- Dembitzov prijedlog je provokativan, a HIP ima neki svoj cilj. Promjena Rooseveltova trga je izvan pameti te se zbog povijesnih razloga ne bi smjela obaviti. Do odluke da Tuđman dobije svoj trg ili ulicu trebalo bi proći 5 do 10 godina, ako bismo se držali zakona - tvrdi Franjić. Miroslav Rožić (HSP) drži da dr. Tuđman zaslužuje trg, s obzirom na to da u Zagrebu ulice i trgovi nose imena osoba koje to ne zaslužuju.

- Tuđman bi trebao dobiti Trg maršala Tita, a ne Rooseveltov. Roosevelt je zaslužniji za Zagreb i Hrvatsku više od Tita, koji ne pripada hrvatskoj povijesti i leksikografiji. On je povijesna činjenica Jugoslavije. Stoga, ako neki trg treba mijenjati ime onda je to Titov, a nikako Rooseveltov - rekao je Rožić.

Stav ASH-a je "da pokojnike ne treba premještati po Zagrebu", kaže predsjednik te stranke Zlatko Klarić.

- Ne treba se zamjerati Amerikancima ili Englezima, pa Tuđmanov trg smještati na Rooseveltov ili Britanski trg. Samo spominjanje Rooseveltova trga u tom smislu je glupost. Na tom trgu ima dosta tvrtki koje bi morale mijenjati sjedište, i to je velik izdatak. Vizijom grada te stvaranjem novih trgova, i dr. Tuđman dobit će svoj trg koji treba biti reprezentativan - predlaže Klarić. Darinko Kosor (HSLS) kaže da dr. Tuđman treba dobiti trg u Zagrebu te kako je šteta da se ta tema već godinu i pol razvlači.

- Skupštinska tijela moraju naći rješenje s kojim ćemo svi biti zadovoljni - kratko je komentirao Kosor.

Božo Kovačević (LS) smatra da je praksa mijenjanja imena ulica i trgova miješanje dnevne politike koja ne bi smjela imati takve konotacije.

- Ne podržavamo promjenu Rooseveltova trga. Tuđman, kao prvi predsjednik, treba dobiti trg u novom dijelu Zagreba. Isto tako i Vlado Gotovac - veli Kovačević.

Joško Morić (DC) kaže da nije pametno mijenjati Rooseveltov trg jer je taj čovjek ostavio trag u općoj povijesti.

- Tuđman je već trebao dobiti trg u Zagrebu i to Britanski trg jer je bio vezan uz taj dio Grada, za što smo se prvi zauzimali. Čudno je vrijeme, uoči nagovještaja izbora, u kojem je Dembitz predložio promjenu baš Rooseveltovog trga - rekao je Morić.

U HKDU-u, kaže Goran Bradić, drže da treba čim prije naći primjereno mjesto za Trg dr. F. Tuđmana, ali ne otimati trg Rooseveltu.

- Time bi se pojačala oštrica američkih reakcija prema hrvatskoj političkoj sceni. Ako ipak treba mijenjati neki trg u Zagrebu, onda najprije valja promijeniti ime Trga maršala Tita u Tuđmanov trg - kazao je Bradić.

Domagoj Zovko

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije