DVOJNICI

Vlastitu telefonsku liniju čeka 2420 dvojnika

15.10.2001.
u 00:00

* Dvojnika je najviše u Dubravi, potom u Zaprešiću, a ima ih i na Vrapču i Črnomercu

U Zagrebu je još 2420 dvojničkih telefonskih priključaka! Od toga najviše u Dubravi, potom u Zaprešiću, a ima ih i na Vrapču te Črnomercu, kažu u Hrvatskom telekomu. To je nevjerojatno nakon ulaska u 21. stoljeće, kad se tehnologija svakim danom nezaustavljivo razvija. HT se na sva usta hvali kako prati i uvodi najnoviju tehnologiju, no pitanje dvojnika još nije riješeno, iako je Telekomunikacijski centar Zagreba planirao da se svi dvojnički priključci ukinu do kraja 2000. godine.

Za one koji su možda zaboravili, to su osobe koje uredno plaćaju pretplatu, razgovore i održavanje mreže, ali još ne mogu razgovarati kad požele nego onda kada dvojnik ne razgovara i ostavi liniju slobodnu. Zbog čega telefonska mreža u Zagrebu, koji se naziva i metropolom, još nije digitalizirana, a jesu, primjerice, Rijeka i Karlovac?

- Naša je koncesijska obveza da se cijela telefonska mreža mora digitalizirati do kraja 2002. godine, a već sada je to učinjeno na više od 94 posto mreže u Hrvatskoj. No svakodnevno se nešto radi i na istočnom i zapadnom dijelu Zagreba, a planira se da se cijela pristupna mreža proširi i prije, čime bi se ukinuli i dvojnici - kaže Jure Šulentić, zamjenik glasnogovornika HT-a.

Proširenje mreže značilo bi veće kapacitete pa bi se i nove telefonske linije brže dobivale na tim područjima. HT je nedavno tvrdio da su ukinute liste čekanja te ne mogu utjecati na povećanje broja pretplatnika. Ipak hateovci, čini se, nisu ispunili sve uvjete. HT se poziva na koncesijski ugovor kada je riječ o ukidanju svih telefonskih dvojnika. No prema tom ugovoru, hateovci su imali obvezu postići i 1,890.000 pretplatnika u Hrvatskoj do kraja prošle godine, a imaju ih 1,730.000 i zbog toga su trebali platiti kaznu. Odgovor da se nikoga ne može prisiliti da uzme novu telefonsku liniju ne stoji u starim zagrebačkim centralama koje još imaju i dvojnike. Doduše, u HT-u su rekli da im je sljedeći korak ukidanje dvojnika. Kad je pak riječ o starim poslovnim planovima TKC-a Zagreba, prije dolaska Deutsche Telekoma, u HT-u ih ne žele komentirati. To su, jednostavno, stari poslovni planovi, odgovaraju hateovci.

Brojne su reklame o uvođenju ISDN linija, a uskoro će se uvesti i DSL linije, zahvaljujući kojima pretplatnik može koristiti sve moguće usluge digitalne tehnologije i imati mnogo brži pristup Internetu. No to je sigurno znanstvena fantastika onima koji ne mogu koristiti vlastiti telefon kada to požele.

D. Lejo

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije