Sindikalisti splitske Željezare ogorčeni nereagiranjem Vlade

Čekamo samo do ponedjeljka, a onda krećemo u žešće akcije!

Mladen Bekavac
I. Ivanović/VLM
02.10.2009.
u 18:55

– Samo gubimo vrijeme i tonemo sve dublje, unatoč svim našim dopisima, Vlada i HFP ne reagiraju – kaže Katica Nejašmić, zaposlenica Željezare koja je s kolegama u dva navrata štrajkala glađu.

Ako do kraja dana ne dobijemo od Vlade poziv za sastanak predstavnika sindikata, zaposlenika Željezare, HFP-a, poljskog Zlomrexa i britanskog fonda Carlson, u ponedjeljak ćemo dogovoriti nove, žešće od dosadašnjih sindikalne akcije – najavljuje Mladen Bekavac, povjerenik SMH-a uime koordinacije triju sindikata koji djeluju u Željezari. Ogorčeni su što se sastanak odgađa već dva tjedna i što se odstupilo od dogovora da će sve raditi zajedno.

U međuvremenu je Zlomrex dionice Željezare prodao fondu Carlson, a pritom sindikalisti i radnici uopće ne znaju pojedinosti o preuzimanja Željezare. Vlada im je ovaj tjedan isplatila minimalne plaće za kolovoz, a do kraja mjeseca trebali bi biti riješeni i svi ostali zaostaci plaća.

– Samo gubimo vrijeme i tonemo sve dublje, unatoč svim našim dopisima, Vlada i HFP ne reagiraju – kaže Katica Nejašmić, zaposlenica Željezare koja je s kolegama u dva navrata štrajkala glađu. Predstavnici zaposlenika Željezare zahtijevaju zaštitu prava radnika i pokretanje proizvodnje.

Ključne riječi

Komentara 1

RA
rackizel
08:19 03.10.2009.

Zašto bi vlad reagirala? Prodala je vlasništvo za jednu kunu i sad poštuje zakon o privatnom vlasništvu. Uostalom, kakva bi to bila država koja pomaže željezari, crnoj metalurgiji, a u isto vrijeme prodaje brodogradilišta? Pa cijena brodogradilišta u čijoj blizini se nalazi željezara mnogostruko je vrijednija od brodogradilišta kojem u blizini nema sirovine za izradu brodova. To je osnovni cilj ovih vladajućih garnitura - uništiti željezare, crnu metalurgiju, kako bi lakše prodali ostale grane industrije koje su vezane uz metale. Zar ste zaboravili da su prvo uništili aluminijski kombinat u Šibeniku? Pa prodali njihove škverove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije