Rezolucija

EBRD širi poslovanje na Bliski istok i u sjevernu Afriku

mubarak, egipat (1)
Reuters/PIXSELL
23.05.2011.
u 09:56

Na ovaj potez EBRD se odlučio nakon niza revolucija u arapskim zemljama od početka ove godine, a trenutačno razmatra zahtjeve Egipta i Maroka za dobivanje statusa zemalja u kojima ova banka posluje.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prihvatila je rezoluciju o proširenju poslovanja na zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike u koje zasad planira uložiti 2,5 milijardi eura. Na ovaj potez EBRD se odlučio nakon niza revolucija u arapskim zemljama od početka ove godine, a trenutačno razmatra zahtjeve Egipta i Maroka za dobivanje statusa zemalja u kojima ova banka posluje. Egipat je molbu EBRD-u poslao još 2010. godine, a u Europskoj banci vjeruju da zajedno s drugim organizacijama i investitorima mogu pozitivno utjecati na razvoj gospodarstva te zemlje.

Predsjednik EBRD-a Thomas Mirrow izjavio je da je stav banke prilično tvrd i da svako zemljopisno proširenje ne predviđa obavezno i dodatni udio u kapitalu te da neće ugroziti dosadašnje dogovore u zemljama koje već dobivaju kredite.

EBRD je osnovan 1991. godine zbog pružanja financijske podrške zemljama u tranziciji koje su nakon promjena u društveno-političkim sistemima počele otvarati svoje gospodarstvo, provoditi strukturne reforme i razvijati demokraciju. U posljednjih 20 godina EBRD je u bivšim republikama Sovjetskog Saveza i bivše Jugoslavije financirao projekte ulaganjem osobnog kapitala i mobiliziranjem sredstava za direktne investicije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije