Prva rose vina vuku korijene iz stare Grčke jer su Grci pri prakticirali kratku maceraciju, što bi rezultiralo svjetlijom bojom. Tri su načina proizvodnje rosea, maceracija, blending i saignée .
Maceracija podrazumijeva namakanje krutih dijelova grozda zbog izdvajanja supstancija, uključujući, naravno, i boju. Intenzitet boje ovisi e o duljini maceracije, tj. što je dulja intenzitet boje bit će jači i obrnuto. Blending tehnika proizvodnje rosea podrazumijeva miješanje bijelog i crvenog vina, a dopuštena je jedino u proizvodnji šampanjaca, i to samo u Champagni. Saignée ( fran . krvariti) metoda je proizvodnje crvenih vina kod koje se nakon muljanja dio mošta otoči da bi se dobila veća koncentracija crvenog vina. Otočeni mošt se vinificira u rose vino. Među domaćim roseima višestruki Zlatni somelier Klaudio Jurčić izdvaja Saints Hillsovu ‘Štiklu’ 2014., čistokrvni rose na bazi Plavca malog. Vino zrelijeg i kompleksnog aromatskog profila, prepoznaju se mirisi višnje, maline, note mediteranskog bilja, balzamska crta i začini, lagano rustikalno, mesnato, finih tanina, sortnog karaktera, gotovo da okus traje cijelu vječnost.
S obzirom na to da su Francuzi majstori rosea, preporučuje i Miraval 2014., iz provansalske kuće Perrin&Jolie&Pitt, plod suradnje Angeline Jolie, Brada Pitta i poznate vinarske obitelji Perrin. Miraval je spoj četiriju sorti, cinsaulta , grenaša i syraha te bijele sorte rolle . Atraktivne boje, delikatnog voćno-cvjetnog mirisa jagode, maline, citrusa te ruže. Na nepcu zaokruženo elegantne strukture, fino integriranih kiselina i ugodne mineralnosti. Još jedna anđeoska kapljica stiže iz Provanse: Whispering Angel nastao je kako inspiracija na malu kapelicu koja se nalazi na posjedu vinarije. Inače, kreatori ovog prekrasnog rosea su Sacha Lichine , čovjek jakog vinarskog backgrounda, i Patrick Leon, nekada direktor Chateau Mouton Rothschilda. Vino od triju tipičnih provansalskih sorti, grenaša , rollea i syraha, prekrasne boje lososa, a mirisom dominiraju primarne voćne arome malina, jagoda i grejpa isprepletene s delikatnim notama mediteranskog bilja. Na nepcu je suho, glatke teksture i mekano, zrelijih kiselina, u finišu toplo.
Rose vina zbog svježine, lagane strukture i lepršavosti gastronomski su podatna za sljubljivanje te sjajno prate salate, rozbif, carpaccia, pršute, svježu tunu, sirove i marinirane ribe, školjke, tjestenine i rižota na bazi laganijih umaka, sireve, ribe, bijelo meso, tapase, azijsku kuhinju...
>>Njegova kuhinja nadmašuje sva očekivanja, a svaki slijed doživljaj je koji časti oči i nepce
>>I kad imamo sve, tuđe je slađe...