Nove premijere van Hrvatske

Gavranova "Lutka" i "Noć bogova" u Slovačkoj i Sloveniji

Plakat za slovensku Noć bogova
Foto: Arhiva VL
18.11.2013.
u 10:21

"Noć bogova" vidjet će gledatelji u Kopru, a "Lutku" oni iz grada Trnave u Slovačkoj

Miro Gavran nastavlja redati inozemne uspjehe, a u danima pred nama naredu su mu čak dvije premijere van granica Hrvatske. Njegova drama “Noć bogova” bit će premijerno izvedena u petak, 22. studenoga u Kazalištu Kopar  u Sloveniji. Dramu je na  slovenski jezik prevela Emica Antončić,a režira Jaka Ivanc. U glavnim ulogama nastupaju Rok Matek, Danijel Malalan i Lara Jankovič. Riječ  je o  ranoj  Gavranova  drama iz 1986.godine, koja je  do sada je imala 21 premijeru diljem svijeta, tako da će koparska izvedba biti 22. po redu.  Radnja tematizira ljubav, prijateljstvo i političku manipulaciju, a  odvija se na dvoru Louisa XIV. Pojavljuju se samo tri junaka: Louisa, njegovu dvorsku ludu i slavnog pisca Molierea.

Nakon toga  komedija Mire Gavrana “Lutka” premijerno će biti izvedena 7. Prosinca u Slovačkoj u Kazalištu Jana Palarika, koje se nalazi u gradu Trnava. Prevoditelj na slovački je Jan Jankovič, redatelj je Ladislav Kočan, dok u glavnim ulogama nastupaju Silvia Holečkova-Soldanova i Ladislav Kočan. Ova je komedija novo djelo našeg cijenejnog i prevođenog autora koaj je u lipnju 2012. godine imala svjetsku praizvedbu na engleskom jeziku u New Yorku, da bi potom u jesen 2012.  premijerno bila izvedena u Zagrebu na hrvatskom jeziku u produkciji Teatra Gavran.  Pričaje to o muškarcu samcu koji otpočinje život sa ženom lutkom koja je sofisticirani android koji je konstruirala žena izumiteljica netom nakon svoga razvoda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije