Slavni slikari

Julije Klović susreo je El Greca, a tu vezu treba bolje istražiti

greco1
Foto: Zgrada muzeja arhiv Museo del Greco
1/6
16.06.2011.
u 16:15

Kustos El Grecova muzeja u Toledu gostovao je u Zagrebu i održao predavanje u Muzejskom dokumentacijskom centru u kojem je predstavio muzej koji ove godine slavi stoti rođendan

Možda ne bismo danas mnogo znali o slikaru Dominicosu Theotokópulosu (rođen je na otoku Kreti 1541. godine, a umro u Toledu 1614.) poznatijem po imenu El Greco, da ne postoje sačuvana pisma hrvatskoga slikara minijaturista Julija Klovića u doba njihova boravka u Rimu. Klović je negdje oko 1570. godine upozorio da je u Rim iz Venecije stigao jedan talentirani mladić. Da su se slikari družili i poznavali svjedoče i dva portreta Julija Klovića s potpisom El Greca. 

Muzej s podzemljem  

O tome da bismo i mi i Španjolci trebali bolje istražiti susret i vezu dvojice danas slavnih umjetnika govorio je dr. Luis Alberto Pérez Velarde, kustos El Grecova muzeja u Toledu na današnjem predavanju priređenom u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu. Predavanje je organizirano posredstvom Veleposlanstva Španjolske u Zagrebu i MDC-a. 

Kustos iz popularnoga Muzeja Greco u Toledu rekao je hrvatskim muzealcima da njihova ustanova ove godine slavi stogodišnjicu postojanja. Uz rekonstruiranu stariju zgradu podignut je novi ulazni aneks jer tu publika često čeka u repovima na ulaz u muzej. Zgrada muzeja zanimljiva je zbog podzemnih špilja i podruma, a još više po zbirci slikarstva El Greca koja je smještena u tradicijskoj kući kojom se kao svojim domom služio markiz de la Vega Inclán. Upravo zahvaljujući skupljačkoj strasti markiza prema specifičnom načinu El Grecova slikanja žarkim bojama utonulim u tamne tonove, neobičnim rakursima i uskovitlanim položajima figura s mnoštvom draperije i karakterističnim velikim rukama sa spojenim prstima – danas Toledo ima muzej El Greca. Usprkos tome što El Greco nije za svojega umjetničkoga života u Toledu živio u toj kući, ona je popularna zbog obnovljenih povijesnih ambijenata u španjolskom stilu kojima se služio markiz. On je prikupio El Grecove slike apostola. U cijelom je zdanju muzejski fundus od 1954 slike, od čega je dio El Grecovih, a dio se odnosi na djela njegovih učenika. Čak deset djela Toledu je prepustio Muzej Prado iz Madrida kao prijateljsku potporu. 

Kralj pozvao slikara 

Tako zlatno doba španjolskoga slikarstva druge polovice 16. i početka 17. stoljeća u svjetskim relacijama prezentira El Greco kojega svi smatraju španjolskim umjetnikom. On je imao zanimljiv životni put jer je s Krete kao 25-godišnji mladić došao u Veneciju. Tu je učio od Tiziana i Tintoretta, a 1570. godine otišao je u Rim. Već 1577. godine na poziv kralja Filipa II. otišao je u Španjolsku jer je vladar gradio palaču Escorial. Slikar je dobio posao i zauvijek ostao u Toledu. Njegovo grčko porijeklo ostalo je živjeti u imenu El Greco.

Ponovo otvoren rekonstruirani muzej

- Muzej Greco u Toledu poslije opsežne rekonstrukcije otvoren je u veljači ove godine. Smješten je u staroj zgradi u povijesnoj jezgri Toleda, uz koju je kao proširenje izgrađen novi ulazni aneks koji se svojom suvremenom arhitekturom uklapa u tradicijsku građevinu. U Muzej slavnoga slikara u danu dolazi oko 500 posjetitelja. Najviše ih je od četvrtka do nedjelje, rekao je kustos Muzeja u Toledu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije