izvorni tekstovi

Predstavljena knjiga o suđenju Zrinskom i Frankopanu

Školska knjiga
07.07.2023.
u 10:05

Srž knjige su prevedeni dokumenti sudskog postupka protiv Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana 1671. godine, a uključuju zapisnike sa suđenja, korespondenciju, molbe, odluke i presude

U Zagrebu je predstavljena knjiga “Kazneni postupak protiv Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana – Dokumenti”, koja prvi put obrađuje i sadržava izvorne tekstove tog povijesno važnog kaznenog postupka. U njoj se prvi put može vidjeti tijek cijelog postupka, i to ne prepričavanjem događaja, nego na temelju izvorne dokumentacije dopunjene esejskim studijama prof. Mirjana Damaške sa Sveučilišta Yale.

U izdanju Školske knjige djelo od gotovo 600 stranica nastalo je u okviru znanstveno-istraživačkog projekta “Zrinsko-frankopanska urota – pravni aspekti” Zaklade Marija i Mirjan Damaška. Srž knjige su prevedeni dokumenti sudskog postupka protiv Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana 1671. godine, a uključuju zapisnike sa suđenja, korespondenciju, molbe, odluke i presude – ukupno 90 dokumenata poredanih kronološkim redom. Dokumenti pisani na njemačkom, latinskom i talijanskom jeziku prevedeni su i objavljuju se ovdje prvi put, i to u prvom dijelu knjige, a drugi dio knjige čine prijepisi novopronađenih dokumenata.

Podloga objavljenog korpusa dokumenata su “Acta coniurationem Bani Petri a Zrinio et com. Fr. Frangepani illustrantia/Izprave o uroti bana P. Zrinskoga i kneza Fr. Frankopana”, Akademijino izdanje izvornika dokumenata vezanih za urotu hrvatskih velikaša Zrinskog i Frankopana protiv bečkoga dvora, objavljeno prije 150 godina (1873.), a priredio ga je Franjo Rački. Važno je naglasiti da su tada objavljeni prijepisi 59 dokumenata, ali ne i njihovi prijevodi.

Sve u svemu, u pitanju je vrijedno djelo koje postaje važan izvor svih budućih istraživanja na ovu i srodne teme, zanimljiv ne samo znanstvenicima nego i široj publici. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije