Kontroverzija

Je li Waterhouseova viktorijanska fantazija postala neprihvatljiva?

Manchester Art Gallery uklonila je sliku
Foto: Manchester Art Gallery
05.02.2018.
u 14:04

Manchester Art Gallery uklonila je poznatu sliku kako bi “potaknula debatu” o tome što je danas dopušteno, a što neukusno i pretjerano

Kustosi Manchester Art Gallery odlučili su ukloniti jednu od najpoznatijih slika iz svojeg fundusa: platno “Hilas i nimfe” Johna Williama Waterhousea, u želji da “potaknu debatu” o tome što je danas prihvatljivo, a što se može smatrati neukusnim i pretjeranim. Ova viktorijanska fantazija, naime, prikazuje golišave mlade nimfe koje svojom ljepotom vabe Heraklova štitonošu – prizor koji bi se po današnjim kriterijima mogao smatrati gotovo eksploatacijskim pa i pedofilskim.

- Ne želimo nijekati postojanje Waterhouseovih slika niti ih cenzurirati, nego potaknuti raspravu o tome kako danas izlažemo i promišljamo ovakva djela. Sram me što to nismo učinili prije - rekla je kustosica Clare Gannaway referirajući se na debatu o seksualnom nasilju koju je inicirao globalni pokret #MeToo. Posjetitelje je pozvala da na mjesto na kojem je bila Waterhouseova slika stave ceduljice s komentarima, a javnost uglavnom osuđuje uklanjanje djela. Kustose su, između ostaloga, posjetitelji usporedili s nacistima koji su progonili “izopačenu umjetnost”.     

Komentara 4

MA
Maxim007
14:31 05.02.2018.

Uklonite sliku i dajte je meni

LU
Lujo123
14:37 05.02.2018.

evo kud vodi istanbulska konvencija i slične bolesne fašizoidne i nskaradne idiotarije! Bože pomozi!!

AD
adrad
16:27 05.02.2018.

Ovaj svijet je otišao u p.m.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije