KARLOVAC: KOSTANJAC

Begić: Šiškiju 107 gemišta, Berlusconiju lignje, a tu su mi se upoznali roditelji

Kostanjac
Foto: Srđan Hebar
1/4
16.11.2017.
u 14:34

Najstariji gost je karlovački pilar barba Mateljan, koji u “Kostanjcu” bevandu pije već 60 godina. Nedjeljom restoran ne radi.

Sjetit će se djedovi i bake restorana “Kostanjac” u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici kao kultnog mjesta poslije Drugog svjetskog rata. Jedna je krčma tadašnje poljoprivredne zadruge bila u Zagrebu, druga u Karlovcu, a treća u – Omišu. Sve pod istim imenom. Ribice za par dinara, lignje za koji dinar više i vino na čaše bili su hit, jelo se ondje i prije nego što su otvorene “Mimice”. Restoran je zatvoren, ali ovaj u Karlovcu, sada privatni, i dalje radi.

– Najstariji gost nam je susjed Mateljan, a naš barba je najstariji karlovački pilar. Ima 80 godina, tu dolazi već 60 godina, i to na bevandu. Dalmatinac je sa Šolte – priča vlasnik Mirko Begić (40).

– Moji roditelji, Marija i Jozo, baš su se u ovom restoranu kao mladi i upoznali. Zamisli, a danas ja vodim taj restoran. Na istome mjestu gdje su se prvi put sreli. Tata se šali da su mami, koja je radila u blizini kao frizerka, tako fino mirisale njegove girice da je morala ući unutra – kaže sin o prvom susretu roditelja za restoranskim šankom.

Foto: Srđan Hebar

– Ma bio je kod nas i Silvio Berlusconi na lignjama, ali tad još nije bio poznat – javlja se i otac.

A društvo prepričava anegdote iz povijesti konobe u središtu Karlovca:

– Kladio se naš susjed Šiški, baš ovdje na šanku, da će popiti 100 gemišta od dva decilitra. Popio ih je 107! Zahvalio se, i rekao konobaru: “Daj mi naplati ovih sedam!”. Prvih 100 je na kuću, izgubili su okladu. Vidimo se sutra”. I otišao je kao da se ništa nije dogodilo – smije se društvo.

– Eto, moj sin Mirko je četvrta generacija naše obitelji koja ovdje radi – ističe gospođa Marija pa se vraća u sedamdesete:

– Dnevno smo pekli 150 kilograma ribe, petkom i 200 kilograma. Na kariolama smo vozili ribu, nije tada bilo hladnjaka, stajale su u ledu. Prvu smo ribu pekli već u šest ujutro. A danas, tek oko podne. Nekad je tu na šanku radilo i 20 djevojaka. I to sve iz našeg Kostanja kod Omiša – govori ta Dalmatinka te dodaje.

Sve su se udale ovdje u Karlovcu...

Priča ide dalje, nekoć su ovdje prvi gosti dolazili već u pet ujutro.

Foto: Srđan Hebar

– Poduzeća su radila od šest, pa bi došli na piće. Znalo se ovdje ujutro točiti i 25 litara žestice...

To su uspomene, a danas? I dalje je ovo mjesto koje će mnogi u gradu prvo preporučiti. Jedu se, sve s prilogom – papaline (25 kuna), lignje (49 kuna), kao i nekad, no Mirko je na meni uveo i burgere (49 kuna). U njih ide – kajgana, karamelizirani luk kuhan u pivu Pale Ale, 200 grama čiste junetine, domaći BBQ umak, salate... Vrlo je dobar!

– Nedjeljom nikad nismo radili. Pa moraju se ljudi odmoriti – kaže vlasnik.

Ocjena:

IZBOR I KVALITETA JELA (DO MAKS. 50 BODOVA) 44

IZBOR I KVALITETA PIĆA (DO MAKS. 15 BODOVA) 13

POSLUGA I LJUBAZNOST (DO MAKS. 10 bodova) 10

DOJMOVI I PROSTOR (DO MAKS. 20 bodova) 16

UKUPNOST PONUDE (DO MAKS. 5 BODOVA )4

UKUPNO: 87

U selu Jaškovu, između Karlovca i Ozlja, srušen je Guinnessov rekord u najdužoj štrudli na svijetu. Bila je duga 1479 metara i 38 centimetara (Sljeme je visoko 1033 metra), najduža na svijetu. U njoj je bilo 520 kilograma jabuka i 260 kilograma grožđa. U Karlovcu štrudle rade i od kestena, smokava...

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Legenda: Temelji tvrđave na glavama Turaka

Najstariji dio Karlovca, renesansna tvrđava u obliku šesterokrake zvijezde, sagrađena je 1579 godine.

– Naši su je preci gradili za obranu od Turaka, a navodno su u njezinim zidinama lubanje poginulih turskih vojnika. To su samo priče, tko će znati je li istina – kažu domaći. Tvrđava okružena šančevima s vodom nikad nije osvojena premda je više puta opsjedana.

Danas znamo da je ona prvi idealni renesansni grad s pravilnim, okomitim i paralelnim, rasterom ulica. Gradili su je tako jer se tada napadalo kratkometnim topovima i to je bila najučinkovitija obrana. Tek nakon nje građeni su slični gradovi poput talijanske Palmanove ili Novih Zámky u Slovačkoj.

Pohvalno...

Komentara 1

GU
General_U
21:24 16.11.2017.

ne kaže se mukte da se vino može napravit i od grožđa,sto sedam gemišta to je dvadeset jedan litar tekućine ,,a pola od toga bi tribalo biti vino...lipe ste splačine ljudima uvaljivali pod vino dobra vam reklama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije