Može li pizza uopće biti zdrava? Na to su pitanje potvrdno odgovorili škotski nutricionist Mike Lean sa sveučilišta u Glasgowu i poduzetnik Donnie Maclean koji su sve sumnjičave razuvjerili ispekavši prvu nutricionistički uravnoteženu pizzu. Frustrirani današnjim navikama pripremanja gotovih ili polugotovih jela, odlučili su se tradicionalno "nezdravoj" pizzi udahnuti malo života. Zato njihova "super" pizza sadrži 30 posto dnevno preporučenih kalorija, proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala, te sadrži manje soli. Temeljni sastojci pizze ostali su gotovo nepromijenjeni, dok su neki obogaćeni, primjerice, crveni papar dodali su umaku od rajčice, dok su u tijesto umiješali morske alge.
- Proučavali smo gotovu hranu koju proizvodi pet vodećih lanaca supermarketa u Škotskoj. Ta su jela vrlo neuravnotežena. Sadrže sol koja je organzmu potrebna za cijeli dan, kao i previše zasićenih masti, a ne sadrže sastojake koje organizmu trebaju. Zaključili smo da nitko ne vodi brigu o nutritivnim vrijednostima tih namirnica - kazao je Mike Lean.
Pizza bi se u smrznutom obliku uskoro mogla naći na policama britanskih supermarketa.
Da je bez tijesta bila bi vjerojatno još zdravija...