Gljive su se koristile u prehrani još od doba Babilonaca, starih Egipćana, ali i Indijanaca te su svoj dobar status zadržale sve do danas. Zbog njihovih ljekovitih svojstava stari su filozofi jela od gljiva nazivali 'hranom bogova'. Zbog njihovih aromatičnih svojstava koriste se i kako bi nadopunile okus drugih jela. Lijekovi i preparati na bazi ljekovitih gljiva djeluju na sam uzrok bolesti, jačanje imunološkog sustava i uspostavljanje biološke homeostaze organizma. Neke od najpoznatijih gljiva koje koristimo u prehrani su pečurke, bukovače, smrčci, gomoljače i najpoznatiji šampinjoni.
Šampinjoni su najčešće uzgajane gljive u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Niskokalorična su namirnica te na 100 grama šampinjona sadrže samo 26 kalorije. Šampinjoni sadrže vitamine D, C, B, A te cink, fosfor, željezo, kalij, magnezij i selen. Zbog svojih bogatih ljekovitih, a ne samo nutritivnih vrijednosti jako blagonaklono djeluju na cijeli organizam.
-Šampinjoni sprječavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti, smanjuju kolesterol i reguliraju krvni tlak.
-Zbog toga što su bogati selenom, antioksidansima i vitaminima B skupine odlični su za jačanje imuniteta.
-Istraživanja pokazuje da su šampinjoni antikancerogeni te da pomažu u liječenju raka dojke, debelog crijeva i prostate.
U nastavku pročitajte recept za zapečene šampinjone s maslacem i češnjakom.
Sastojci:
100 g maslaca
3 žlice ulja
1 glavica luka
500 g šampinjona
100 ml bijelog vina
1 žličica timijana
1 žličice peršina
3 veća režnja češnjaka
malo soli
malo papra
Priprema:
1. U zagrijanu tavu staviti maslac i ulje.
2. Kad se maslac otopi dodati luk, kratko ga prodinstati te dodati šampinjone.
3. Dinstajte šampinjone dok se ne ispeku.
4. Pred kraj dodajte bijelo vino, češnjak, timijan, peršin, papar i sol te dinstajte još 5 minuta.
Nikako ne preporučamo da gljive berete sami već da odete do najbližeg placa, a na trešnjevačkom osim gljiva možete dobiti i ljubavne savjete: