Pogačice s koprivom
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 80 dag glatkog brašna
- 1 svježi kvasac (42 grama)
- 500-600 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 1 čajna žličica soli
- 1 jušna žlica šećera
- 10 dag koprive (pire)
- 25 dag maslaca
- 1 cijelo jaje
Priprema:
Podgrijte mlijeko da bude mlačno pa u pola količine stavite kvasac i šećer te odložite sa strane i ostavite da se kvasac digne. Prosijte brašno u prikladnu posudu za miješanje. Napravite udubinu u brašnu, dodajte ulje, sol, pire od koprive (ili zamjenski) i mlijeko s kvascem. Zamijesite i dodajte ostatak mlijeka po potrebi da ne bude premekano. Mora biti glatko i podatno. Kada ste tijesto zamijesili, pokrijte ga krpom i ostavite da se diže. Kada se tijesto digne, podijelite ga na 6 jednakih dijelova i ostavite da se dignu. Kada se dignu, razvaljajte ih te sloj po sloj premažite jednakom količinom maslaca (ne i gornji!). Slažite ih jedan na drugi, razvaljajte i preklopite par puta te stavite u hladnjak na pola sata da se odmore i tako tri puta. Nakon toga izvadite tijesto, ostavite pokriveno da se digne, razvaljajte na debljinu od 1 cm i režite u željenim oblicima. Stavite ih na lim za pečenje i opet ostavite da se dignu. Kada se dignu premažite ih jajetom i posipajte sjemenkama po želji. Pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Poslužite uz topli napitak po želji.