Zaljubljenici u tradicionalnu kuhinju došli su na svoje kad je prije točno godinu dana svoja vrata otvorila gostionica simpatičnog naziva Ficlek u kojoj se mogu pojesti tradicionalna lokalna jela poput pohanog piceka, grenadirmarš, krpica sa zeljem, zagrebačkog odreska, makovnjače i orahnjače i, naravno, nezaobilaznih štrukli. Već u prvom tjednu Pod zidom se stvarala neopisiva gužva - svi su htjeli probati stara zagrebačka jela, od kojih su neka već pala u zaborav. Desetak dana nakon otvorenja u Hrvatskoj je proglašena pandemija, ugostiteljski objakti su morali zatvoriti svoja vrata, a ostalo znate. Ficlek je u rekordnom roku prikupio brojne obožavatelje koji su sve ovo vrijeme redovito naručivali svoja omiljena jela, a danas će - oni koji su uspjeli rezervirati stol - prvi rođendan svoje omiljene gostionice proslaviti zajedno. Ako niste među njima, proslavite ga pripremom jednog od omiljenih purgerskih jela, naravno, po receptima iz Ficleka!
Krpice sa zeljem
Za pravi domaći okus zelje za krpice pirjajte na svinjskoj masti, a njoj obavezno dodajte malo šećera da zelje pokupi aromatičan karamel koji će nastati
Zelje:
700 g do 1 kg svježeg zelja (kupusa)
1 velika žlica svinjske masti
1-2 žlice šećera
sol, papar
po potrebi temeljac ili malo vode
Krpice: 3 jaja + 3 žumanjka
otprilike 330 g brašna
malo soli
Priprema:
Glavici kupusa odstranite vanjske listove, prepolovite je i izvadite sredinu pa je narežite na trake prvo uzdužno, a zatim i poprijeko, da dobijete kvadrate. Na svinjskoj masti otopite šećer, da potamni, ali pazite da vam ne počne gorjeti, pa na njega dodajte narezano zelje da pokupi sav karamel i masnoću i dobije lijepe tamnosmeđe rubove. Posolite, uslijed toga će zelje početi puštati vodu i pirjajte, samo po potrebi podlijevajući temeljcem ili vodom da omekša. Ako volite pod zubima osjetiti još malo tvrđe zelje i kupus i ne želite da se dokraja raspadne, vrijeme pirjanja prilagodite tome. Pred sam kraj popaprite po ukusu i dodajte zelju skuhane i ocijeđene krpice, koje možete kupiti gotove ili ih napraviti sami.
Pripremite domaće krpice:
Pomiješajte jaja, žumanjke i brašno s malo soli pa umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite u šest kuglica koje zatim razvaljajte ili, još bolje, provucite kroz mašinu za tijesto od debljeg k tanjem, do debljine koju želite (krpice podnašaju i da su malo deblje) pa trake tako dobivenog tijesta ostavite da se prosuše. Zatim ih složite jednu na drugu, po potrebi još malo pobrašnite, da vam se ne bi slijepile i narežite na kvadrate, krpice. Skuhajte ih u posoljenoj vodi i dodajte zelju.
Domaći zapečeni štrukli
Za tijesto:
400 g glatkog brašna
1 jaje
4 velike žlice ulja
1,5 dcl vode (ako želite, možete prepoloviti količinu vode pa dodati 1-2 jaja)
1 mala žlica soli
Za nadjev:
500 g svježeg kravljeg sira
1 jaje
2 male žlice soli
malo ulja
Za preljev:
300 g kiselog vrhnja
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte krpom i pustite da odstoji desetak minuta da se otpusti pa ga razvaljajte u krug kao jednu veliku palačinku, debljine oko 2 mm. Zatim na tijesto rasporedite nadjev pripremljen od navedenih sastojaka. U sredini „palačinke“ zarežite oblik križa pa rolajte iznutra prema van. Rubove malo premažite vodom. Zamotajte tijesto do kraja pa režite malo debljim tanjurićem, bitno da mu rubovi nisu oštri već tupi, pa slažite pojedinačno u prethodno namašćen lim. Prelijte kiselim vrhnjem i dobro prekrijte alufolijom. Pecite na 180 stupnjeva 45 minuta, maknite foliju pa zapecite još 15 minuta. Poslužite toplo. Po želji dodajte šećer.