Video anketa

Prošetali smo Zagrebom i građanima postavili jednu jednostavnu zagonetku, evo kako su se snašli

Shutterstock
26.07.2024.
u 12:33

Korištenje začina jedan je od najjednostavnijih načina da jelima dodamo potpuno novi štih. Začini se u kuhinji koriste od davnina, a neki od njih, poput šafrana, vanilije i papra, kroz povijest su imali vrijednost veću od zlata.

Dobro je poznato da su se začini i začinsko bilje u počecima upotrebljavali u medicinske svrhe, ali su tijekom vremena postali odrednica brojnih gastronomskih kultura i trgovačkih putova.

Kratka povijest začina

Povijest priča brojne priče, a veoma su zanimljivi zapisi koji se bave uporabom začina koji su danas neizostavan dodatak svake kuhinje. Primjerice, još u drevnom Egiptu češnjak se koristio u medicinske svrhe, a zanimljivo je kako je i pomogao u izgradnji egipatskih piramida budući da se smatrao dodatkom koji potiče izdržljivost. Tijekom 5. stoljeća u Kini su se bavili uzgojem đumbira u velikim teglama, a koristili su ga moreplovci kako bi na putovanju od Kine do jugoistočne Azije održali hranu što duže svježom. Luk, češnjak i vlasac bili su posebno omiljeni začini u Perziji, a dugu povijest začina imaju drveni Grci i Rimljani pa u zapisima možemo pronaći više od 400 vrsta začinskog bilja koje su koristili.

Mali trikovi, bogatstvo okusa

Prstohvat ovog, žličica onog i jelo ima sasvim novi štih. Odlika dobrih kuhara je da s nekoliko dodataka mogu izbalansirati i oplemeniti jelo koje postaje savršen spoj okusa. No da biste znali baratati začinima, ne trebate biti profesionalni chef, već se držati nekoliko pravila, a garancija je savršen okus koji dugo ostaje na nepcu i u vašem sjećanju.

Kako pravilno koristiti začine?

  • Većinu začina dodajte na početku kuhanja kako bi bolje pustili svoje okuse 
  • Ne zaboravite uvijek smanjiti količinu soli u hrani dok kuhate sa začinima poput curryja i cimeta, kako jelo ne bi bilo preslano 
  • Začine dodajte puno prije kod pripreme hladnih jela 
  • Izbjegavajte stavljati čili, češnjak, curry ili papriku u vruće ulje jer bi mogli postati gorki

Savršen dodatak u svakoj prigodi

Veliki dio povijesti začina svakako je i Vegeta koja je nastala prije 65 godina u Podravkinom istraživačkom laboratoriju, pod vodstvom profesorice Zlate Bartl poznate kao „Teta Vegeta“. U više od šest desetljeća postojanja Vegeta je postala neizostavan dodatak jelima diljem svijeta, a njezina primjena je neograničena: od povrća i mesa do variva i pečenja, Vegeta uvijek čini razliku.

Foto: Vegeta

Kulinarski as iz rukava

Koliko puta ste plakali režući luk ili se niste mogli riješiti mirisa koji češnjak ostavlja na rukama? Iako su to situacije na koje su se svi, koji svakodnevno vrijeme provode u kuhinji, navikli, ponekad, želimo li što prije završiti s kuhanjem (naročito u toplije doba godine), svakome dobro dođe as iz rukava, koji će olakšati posao. A tada u priču uskaču Vegeta Natur pastozni dodaci koji će oplemeniti svako jelo, bez dodatnog sjeckanja, čišćenja, suza i mirisa. 

Sjeckanje postaje prošlost

  • Vegeta Natur pasta od češnjaka u jednom pakiranju ima čak 16 češanja češnjaka, a okus se može jednostavno dozirati žličicom ili stiskom tube 
  • Vegeta Natur Pasta od luka u jednoj tubi zamjenjuje tri glavice svježeg luka. Uz ovu pastu više nema neugodnih mirisa, ali ni prolivenih suza
  • Vegeta Natur povrtna pasta jedinstveno je rješenje za sve koji žele uživati u svježem i bogatom okusu povrća, a nemaju vremena za sjeckanje. Jedno pakiranje sadrži čak 204 g svježeg povrća
  • Vegeta Natur pasta bosiljak donosi miris Mediterana. Jedno pakiranje sadrži čak četiri teglice bosiljka, a dozirati možete prema vlastitu ukusu

Poznati okus, nova tekstura

Za ljubitelje finih tekstura, Vegeta Fine blend je novi proizvod, okusom i sastavom jednak svima omiljenoj Vegeta Original, ali mu je tekstura glatka, bez vidljivih komadića povrća. Primjena joj je jednostavna, intuitivna i praktična i savršeno će se uklopiti u svako jelo, a idealna je u laganim ljetnim salatama.

Mala gesta koja puno znači

Koliko su naši građani uspješni s otkrivanjem zagonetki? Prošetali smo Zagrebom i građanima postavili jednu jednostavnu zagonetku: „Svaka me kuhinja ima i dodatak sam svim jelima! Tko sam ja?“ Kako su se snašli i tko je osvojio paket vrijednih nagrada, pogledajte u videu: 

Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije