Čini se kako je vrlo jednostavno napraviti ovo omiljeno talijansko jelo, ali postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo pripaziti kako bi sve ispalo dobro.
Priprema tijesta
Tijesto se mora dovoljno "odmoriti". Jedna je od najčešćih pogrešaka kad ga se prerano makne s topline. Bitno je da se dovoljno digne da bi bilo podatnije. Tijesto je najbolje kasnije rastezati rukama. Ako se povlači nakon što se razvuče, to znači da ga je potrebno ostaviti da se još malo odmori na sobnoj temperaturi.
VEZANI ČLANCI:
Sastojci za pizzu
Umak od rajčice najbolji je ako je domaći, a za ovo je potrebno malo truda. Nakon što se napravi sok od rajčice samo ga je potrebno začini po želji i premazati tijesto. Još jedna važna stvar kada su sastojci u pitanju jest ta da se nikada ne stavljaju oni najjeftiniji. Važno je i znati dobro iskombinirati sastojke kako pizza ne bi bila preslana ili pak bljutava.
Zagrijana pećnica
Sada, kada je omiljeno jelo spremno za posljednji korak, važno je obratiti pozornost na to da pećnica bude dobro zagrijana. Treba je zagrijati na najjaču temperaturu i tek onda staviti pizzu pa peći najmanje deset minuta.
Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da su ovo najčešće pogreške koje ljudi rade u kuhinji!
tijesto je najbolje ostaviti 24 sata "odmarati" u tzv bulama u hladnjaku no ne raditi ih prevelike jer će se dignuti, isto tako ih je dobro prekriti pamučnom krpom no onda ju treba svako malo navlažiti da se tijesto ne primi za nju i ne napravi koru a može se i pokriti samoljepljivom folijom .. prije bilokakve obrade tijesta ostaviti ga sat vremena na sobnoj temperaturi da se tijesto istemperira kako spada . tijesto tj bulu treba zgnječiti dlanom pa onda širiti prstima prema van i paziti da ne bude pretanko u sredini. sos je lako napraviti uz pasiranu rajčicu, malo ulja, češnjaka u prahu i vode ... također treba stavljati onu masniju šunku jer će se suha samo smežurati ... i najvažnije je ne pretjerivati sa topingom .....