Obilježava se Svjetski dan kruha, utemeljen je 1945. godine, kada je UN osnovao svoju Organizaciju za hranu i poljoprivredu s ciljem da iskorijeni glad u svijetu.
Prisjetili smo se savjeta dijetetičarke Susie Burrell koja je otkrila koji je kruh najzdraviji, a koji pak treba izbjegavati.
Kruh od cjelovitih žitarica
Definitivno najbolja verzija kruha, no šnita vam treba biti manja i pazite koliko žitarica sadrži. Što više žitarica ima to je bolje za kontrolu razine glukoze u krvi – kaže Susie Burrell. Kruh od cjelovitih žitarica jako je dobar za probavni sustav te je bogat hranjivim tvarima, no ne dajte da vas zavara jer ima jednako kalorija kao i ostali.
Integralni kruh
Velika mu je prednost što je bogat vlaknima. – Ako ne podnosite žitarice, integralni kruh je druga najbolja opcija – kaže dijetetičarka. Integralni kruh sadrži puno više vlakana od bijeloga kruha, a sadrži i minerale poput magnezija, cinka i kalija.
Kruh s dodanim vrijednostima
Kupiti ga možete u gotovo svakoj trgovini, a stoji na policama zdrave hrane. Sadrži sve u jednome, od žitarica, vlakana, vitamina i dobrih masnoća. – Ako izgleda kao bijeli kruh i dalje je to bijeli kruh uz dodatak 'zdravih' vrijednosti. To je bespotrebno bacanje novca – kaže ova dijetetičarka.
Bijeli kruh
Iako ga ljudi najčešće kupuju, on je najlošija opcija. – Bijeli kruh najbrže se probavlja i podiže razinu glukoze u krvi što nije dobra opcija. Ako djeca ne žele jesti kruh od cjelovitih žitarica, nemojte im kupovati bijeli kruh jer dok god ga kupujete oni će ga jesti i neće se moći naviknuti na druge opcije – ističe Susie Burrell.
Pogledajte i video Cheesecake sa samo tri sastojka
onaj koji nije iz pekare. Pekaci su parsto kuna, koristite ih