Hrana je ovdje, u osječkom Schönbrunnu, sjajna.To nitko ne dovodi u pitanje, tu nema dvojbi. A priča? E, tu je prava snaga ovog mjesta. Pričaju i ljudi koji tu danas rade, ali i zidovi zgrade iz 1804. godine. Pazite sad...
– Anakondu dugu četiri metra pripremio sam u Kongu za 40 ljudi! Nahranio sam tom jednom zmijom cijeli naš kamp! Kao da smo tu u Osijeku radili kolinje – smije se šef kuhinje Ivan Adžić.
Na terasi s koje puca pogled na Gradski vrt nastavlja priču:
– Radio sam četiri godine kao kuhar u Kongu, no tamo je kao da čovjek napravi korak 500 godina unatrag. Tek su dvije asfaltirane ulice... Tek onda, kad to vidiš, sretan si što su tu kod nas, kad si u Osijeku! Nema ljepšeg...
Ima li anakondi i tu u kuhinji?
– Hehe, nema. Moj je favorit meso, volim ga maziti, paziti, čekati da meso odleži... – dodaje chef.
Kuća u kojoj je restoran ima priču staru 209 godina.
– Na ovom mjestu slavilo se kada je naš Osijek proglašen slobodnim i kraljevskim gradom 1809. godine. Ovdje su se generacije susjeda dolazile zabaviti. Nekad je odlazak u restoran podrazumijevao ples. Nije se samo sjelo za stol, popilo čašu vina i pojelo, već se, uz sve to, i plesalo – govori Mirta Glavašić (27) pa donosi 'play-listu' plesa od 4. listopada 1895. Na njoj Erkelova uvertira opere 'Bank Ban', Davorin Jenko otpjevao je pjesmu 'Žicam', svirale su violine, klaviri, izveden je i potpourri opere 'Faust', na solo klaviru. Čaga je počinjala, te večeri, u sedam navečer.
– Zna se dogoditi da dođu gosti i netko kaže: “Znate, moji su se djed i baka upoznali u ovom restoranu” – kažu u Muzeju okusa.
Adut im je još jedna – emocionalna karta.
– Rođeni ste 1951.? Imamo bocu vina iz te godine! Za sva godišta, od 1947. pa naovamo, mi imamo bocu koja je proizvedena tada. Ako je nema ovdje, Dinko sjedne u auto pa ode u arhivu i donese je. To kod nas nema nitko drugi – ponosan je vlasnik Damir Pejaković.
Imate i vino iz 1981.?
– Naravno!
Vratimo se za stol, do tanjura. Specijalitet je Muzeja okusa, mjesta gdje spajaju tradicionalnu i modernu kuhinju – smuđ. Pripremljen s ananasom, čilijem i Malibuom. Cijena? 108 kuna.
– Kuhali su kod nas i Michelinovi kuhari, a njihov je specijalitet bio – som u čaši.
Kakvoj?
– Čaši za viski!
Usput, Michelin je nedavno ovo mjesto uvrstio u svoj izbor i preporučuje ga.
Jesu li i Michelinovi inspektori platili račun?
– Naravno!
Kava je tu – 6 kuna!