Porijeklo ovog vegetarijanskog specijaliteta seže daleko u prošlost, a mjesto gdje je nastalo još uvijek se diskutira. Poznato je da dolazi s Bliskog istoka, a Egipćani uglavnom govore da su oni prvi napravili kuglice od slanutka, odnosno falafel. Njegova popularnost oduvijek je postojala, ali danas seže do te mjere da se u Egiptu može pronaći čak u McDonald'su pod nazivom 'McFalafel', prenosi Days Of The Year.
Radi se od mljevenog slanutka (ponekad i boba), dodaje se peršin, korijander, češnjak, crveni luk, sol, papar i kim. Zatim se naprave kuglice koje se prže u dubokom ulju. Poslužuju se s tahinijem - umakom od sezama, zelenom salatom i lepinjom. Mnogi restorani nude ga kao vegetarijansku alternativu ćevapima.
Probajte ga napraviti po receptu koji donosi The Mediterranean Dish.
Recept možete pogledati i u videu:
Sastojci:
Slanutak - ne koristite onaj iz konzerve, već suhi koji ste namočili u vodi dan prije
Začini - peršin, korijander, kopar, kajenski papar, kumin
Luk
Češnjak
Sol i papar
Prašak za pecivo - daje falafelu mekanu teksturu
Sjemenke sezama - po želji
Priprema:
Natopite slanutak u vodi 24 sata. U vodu dodajte i malo soda bikarbone kako bi omekšao. Iscijedite ih dobro.
U blender dodajte slanutak, začine, luk, češnjak i miksajte dok ne dobijete finu smjesu. Stavite svoju smjesu u zdjelu, pokrijte i stavite u hladnjak barem jedan sat, a možete i preko noći.
Formirajte kuglice ili male pljeskavice. Dodajte sjemenke sezama i pržite u dubokom ulju na srednje jakoj vatri, 3 - 5 minuta. Nemojte ih staviti previše odjednom u tavu kako se ne bi dodirivali.
Možete ga poslužiti za doručak, ručak ili večeru, a u Egiptu se najčešće jede kao prvi obrok u danu.