obiteljski savjetnik

Volimo fino jesti, a ne želimo na dijetu. Kako zaustaviti debljanje?

fast food
Foto: Thinkstock
1/2
25.02.2014.
u 07:30

Ako meso kuhate, mjerite ga sirovo, ako je pečeno, mjerite ga nakon pečenja, zajedno s uljem

P: Volimo fino jesti, uključujući i djecu koja su dosta aktivna pa se i troše. No, suprug i ja smo se počeli debljati. Ne želim nikakve posebne dijete, samo me zanima kako kombinirati prehranu da bude zdrava, da uključuje sve što nam treba, a opet da smanji rizik od debljanja. Na što paziti, kako kombinirati?

(Katica, Osijek)

O: Svaka namirnica ima različitu količinu bjelančevina (proteina), ugljikohidrata i masti. Da bismo lakše pratili potrošnju kalorija, moramo znati njihove kalorijske vrijednosti, pa tako 1 g proteina ima 4 kcal, 1 g ugljikohidrata 4 kcal, a 1 g masti 9 kcal. Potrebnu dnevnu količinu kalorija određuju potrošnja energije u mirovanju i količina energije koju trebate za svoje tjelesne aktivnosti.

Muškarcu s minimalnom dnevnom fizičkom aktivnošću treba oko 2100 kalorija, a ženi 1800 kalorija na dan. Svakodnevni izbor namirnica mora zadovoljiti preporučeni dnevni unos ugljikohidrata, bjelančevina, masti, minerala i vitamina. Izrazito je važan unos dovoljno tekućine i vlakana.

Jako je važan i omjer kalorija iz proteina, ugljikohidrata i masti. Optimalan unos svih nutrijenata važan je i zbog optimalne apsorpcije, pojedini vitamini u probavnom sustavu mogu se apsorbirati samo uz prisutnost masti i ulja. U samom početku brojenje kalorija može biti komplicirano, ali ubrzo postaje jednostavno.

Foto: pixabay

Smanjujte ih postupno kako bi se metabolizam imao vremena priviknuti. Ako meso kuhate, mjerite ga sirovo, ako je pečeno, mjerite ga nakon pečenja, zajedno s uljem. Riža, tjestenina i povrće mjeri se kuhano. S mesa uklonite masnoću prije pečenja, a smanjite i kofein, alkohol i rafinirani šećer. Dnevni unos hrane podijelite na tri veća obroka (doručak, ručak i večera) i dva manja obroka, a bilo bi dobro da ih uzimate u ustaljeno vrijeme. Prvi obrok treba uzeti unutar jednog sata od buđenja, svaki sljedeći obrok u razmaku od 4 do 6 sati, a međuobrok svaka dva do dva i pol sata.

Preporučuje se uzimati kombinaciju ugljikohidrata i proteina preko dana, a u večernjim satima jesti isključivo proteine s ugljikohidratima niskog glikemijskog indeksa, salate ili povrće, te minimalno 2 l tekućine dnevno (voda ili nezaslađeni čaj). Krajem dana zbog smanjenja aktivnosti trebalo bi smanjiti i unos hrane.

Sve što pojedemo navečer, a pogotovo masti i ugljikohidrate visokog glikemijskog indeksa, lakše će se taložiti u masne naslage. Međutim, bez obzira na tjelesnu aktivnost, genetsku predispoziciju i prehranu, tjelesnu težinu određuje energetska ravnoteža. Unosite li u organizam više kalorija nego što ih trošite, debljate se. Trošite li više kalorija nego što ih unosite, mršavite.

Ako unosite i trošite istu količinu kalorija, vaša se težina ne mijenja, to je energetska ravnoteža, temeljno načelo kontrole težine. Broj kalorija koji trebate ovisi i o činjenici jeste li debeli, mršavi ili normalne težine. Postupno i stabilno mršavljenje najsigurnije je i vodi trajnim dugoročnim rezultatima.

Vjerojatnije je da ćete ustrajati u novim prehrambenim navikama i tjelesnim aktivnostima dulje vrijeme ako postupno prihvaćate promjenu i održite dugoročno zdrave životne navike.

>>Otkrivamo najjednostavniju metodu za mršavljenje

>>Baš biste nešto slatko, ali bojite se kalorija? Ne brinite, evo rješenja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije