Osmišljavali smo ga, kupovali, pekli, pržili, kuhali, rezali, premazivali, slagali i preslagivali..., a kada je konačno bio gotov – snimili. Prvi cro-burger, sendvič od najboljeg što hrvatska tradicionalna gastronomija nudi, složili smo u čak dvadeset sljedova. Sve, baš sve što smo u njega stavili vrhunske su delicije koje smo skupili od Istre i Kvarnera, preko Like, Zagorja i Međimurja do Slavnije, Dalmacije, Pelješca i Konavala. Neke smo kruhove sami ispekli, tartufe tražili, purice pekli... Pokušajte i vi.
SRDELA, KRALJICA MARENDE
Frigana kao omiljeni dalmatinski fast food, usoljena, marinirana ili u savoru
TUKU IH, SOLE, PEKU I OBOŽAVAJU
Dok u Istri baš svaku maslinu iskoriste za ulje, u Dalmaciji ih sole, čuvaju u salamuri, u Župi tuku, a na Pelješcu - peku!
PODRAVKIN SIR S PAPRIKOM
Svježi sir, prgice, sir trdak, sirek... Osnovu čini svježi sir, koji se miješa s vrhnjem i posipa mljevenom paprikom
PAŠKI SIR, ŠTO STARIJI, TO JAČI
Krčani ima svoj sir formajelu, a na Pagu se ponose tvrdim ovčjim koji sire ‘na ruke’. Razlikuje se od otočnih sireva
AUTOHTONI ISTARSKI SIR
Ponosno zapečaćen s tri žiga nosi oznaku autohtonosti. Reže se tanko, a suši na buri u korici od začinskog bilja
KRUHOVI
Od starinskih kruhova s brašnom od žira, u kamenom mlinu mljevenog kukuruza do raženog i kruha s rogačem
LIČKI ŠKRIPAVAC ILI BASA
Siren domaćim sirilom, škripavac se ručno mijesi u hljebac, posoli i čeka, a nakon tri tjedna - dimi
NIŠTA I NIKAMO BEZ ZAGREBAČKOG
Šarmantni gospon pohanac u društvu sira i šunke te ‘šlafroku’ od krušnih mrvica i jaja
DALMATINSKA PANCETA
Sušena na buri uz natruhu dima, pred raskoši ove slasne Dalmatinke valja skinuti šešir i duboko se nakloniti
POZDRAV ZAGORSKE PURICE
Sočna, rumena, hrskava korica puretine zaštitni je znak Zagorja. Ovaj put bez mlinaca!
KVARNERSKI ŠKAMP I BIJELI TARTUF
Samo je jedan, krupan, fin i ružičast – kvarnerski škamp. Prati ga slavni ‘smrdljivac’ – bijeli tartuf iz doline Mirne
SLAVONSKI KULEN, SEKA I PAPRIČICA
Uz crvenu ljutu papričicu i slasne čvarke, kulen je neprijeporni i zaštićeni kralj slavonskih delikatesa
DJEVIČANSKA ESENCIJA
Samo par sati od berbe do mlina istarsko ulje čini riznicom klorofila i dragocjenih vitamina
VARAŽDINSKO ZELJE
Zaštićeno kao izvorno, osim što je delicija, u gastronomiji se spominje još od rimskih vremena kao univerzalni lijek
AJVAR, PINĐUR
Raskoš slatke i ljute paprike i patlidžana u finoj kremastoj smjesi ili uz dodatak rajčice – u pinđuru
>>Više od 3 tisuće ljudi uživalo u turopoljskim specijalitetima!