Interes za zob razvio se tijekom istraživanja alternativa kravljem mlijeku. Znanstvenici i prehrambeni tehničari otkrili su da zob sadrži više bjelančevina od bilo kojeg drugog zrna, ne sadrži kolesterol te je bogata mnogim balastnim tvarima, lecitinom, vitaminima i mineralnim tvarima.
Tako se zobeno mlijeko, uz rižino i sojino, ubraja u najuravnoteženije alternative kravljem mlijeku.
– Naš zobeni napitak spravljen je od zobi, repičina ulja, kalcija i vitamina te je odlična varijanta za zdravi doručak u kombinaciji sa žitaricama, a može se koristiti i uz kavu, za pripremu pire krumpira, razne umake ili pak pitu od jabuka – objasnio je Per-Erik Nilson, upravitelj tvrtke Oatly, dodavši kako u usporedbi s njihovim proizvodima rižino mlijeko ima manje proteina, kravlje mlijeko više masnoća, a sojino mlijeko manje ugljikohidrata.
Osim za želudac i crijeva odlična je namirnica i za srce. Takozvani beta-glukani u zobi snižavaju kolesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila.
Raznolikosti upotrebe zobenog mlijeka najviše u prilog govore sljedeći recepti koje je osmislio Tvrtko Šakota, chef restorana Nova.
Palačinke s Oatlyjevim zobenim napitkom
Sastojci:
200 grama prosijanog brašna 850
25 grama prosijanog slanutkova brašna
prstohvat organskog praška za pecivo
3 dl zobenog napitka
prstohvat kurkume
prstohvat soli
30 grama otopljenog organskog margarina
Priprema:
Pomiješati brašna, prašak za pecivo, kurkumu i sol. Polako ulijevati zobeno mlijeko i miješati s pjenjačom, a zatim dodati margarin. Smjesa treba biti dosta rijetka. Ostaviti da odstoji u hladnjaku barem pola sata i peći na zagrijanoj tavi koja se samo malo premaže uljem. Puniti nadjevom po želji.
Mousse od čokolade i indijskog oraščića
Sastojci:
3 dl zobenog napitka
7 grama agar agara u prahu
50 grama indijskog oraščića
150 grama organske čokolade, 55-72 posto kakaa
2 dl zobenog vrhnja
1 dl sirupa agava
Priprema:
Kuhati zobeni napitak pomiješan s agar agarom jednu minutu. Rastopiti čokoladu i dodati je, zajedno sa svim ostalim sastojcima u blender i miješati nekoliko minuta na najvišoj brzini. Izliti u željeni kalup, ohladiti.
Kremasti kroketi od zobenog mlijeka sa kvinojom i amarantom i umak od tikvica sa zobenim vrhnjem
Priprema:
kroketi
1 litra zobenog napitka
20 grama agar agara u prahu
100 grama kuhane kvinoje
100 grama kuhanog amaranta
Pola čajne žličice mljevenog komorača
100 grama dimljenog tofua,narezanog na kockice
sol
Za pohanje:
organsko suncokretovo ulje
brašno 850
voda, sol
krušne mrvice
Zavrijeti mlijeko s agarom, kuhati jednu minutu, a zatim dodati ostale sastojke, dobro izmiješati i izliti u lim za pečenje. Ostaviti da se skroz ohladi i zatim izrezati modlicom na željeni oblik.
Za pohanje, pomiješati brašno i malo soli te dodati vode da se stvori smjesa kao za tanke palačinke. Krokete uvaljati prvo u brašno, zatim u tekuću smjesu pa u mrvice. Pohati u dubokom suncokretovu ulju na 170 stupnjeva dok ne porumene.
Umak od tikvica sa zobenim vrhnjem
200 grama tikvica narezanih na kockice
100 grama organskog maslaca
3 žlice organskog kokosova ulja
stručak svježeg timijana
sol , bijeli papar
3 dl zobenog vrhnja
Na jako zagrijanu tavu staviti kokosovo ulje, zatim dodati tikvice i sotirati na jakoj vatri da dobiju zlaćanu boju. Dodati zobeno vrhnje, timijan, sol i papar te lagano kuhati još pola minute. Ugasiti i dodavati maslac uz stalno miješanje.