Prevencija

Ovo je hrana koju morate jesti kako biste spriječili srčani udar

zdrava hrana
Foto: Thinkstock
21.02.2014.
u 09:45

Uočeno je i da žene koje jedu puno voća i povrća ukupno hranom unesu manje zasićenih masti.

Kao što je već općepoznata činjenica, zdrava i ciljana prehrana može vam biti glavni adut u borbi protiv mnogostrukih bolesti, pa tako i bolesti srca.

Konzumiranje hrane bogate antioksidansima, poput voća i povrća, smanjuje rizik od srčanog udara za četvrtinu, za razliku od unosa dodataka prehrani u obliku tableta, pokazalo je švedsko istraživanje.

Rezultati o blagotvornom učinku hrane bogate antioksidansima u snažnom su kontrastu s istraživanjima koja pokazuju da uzimanje dodataka vitamina A, C ili E u tabletama nema tih efekata.

Stručnjaci vjeruju da je to zato što uzimanje različitih antioksidansa u hrani osigurava njihov istovremeni zajednički "rad" na zaštiti organizma na mnogo snažniji način od pojedinačne jače doze u tabletama.

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Znanstvenici su, proučavajući 30.000 Šveđanki dobi od 49 do 83 godina, utvrdili da one koje jedu sedam obroka voća i povrća dnevno imaju 20 do 29 posto manje šanse za srčani udar tijekom deset godina u odnosu na žene koje su unosile samo 2,4 obroka voća i povrća dnevno.

Uočeno je i da žene koje jedu puno voća i povrća ukupno hranom unesu manje zasićenih masti. Istraživači kažu da ova studija pokazuje dijametralnu razliku u odnosu na istraživanja o učincima dodataka antioksidansa koji se uzimaju u obliku tableta, i preporučuju da ljudi dnevno unose najmanje pet obroka voća i povrća.

>>Koliko smo za bolesti srca krivi sami, a koliko je u pitanju nasljedni faktor?

>>Srčani udar smrtonosniji ako ga dobijete noću ili tijekom vikenda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije